keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kylmyydestä ja pimeydestä

Aamulehdessä oli eilen oiva juttu kahdesta Poriin muuttaneesta nuoresta espanjalaisesta ja miten he näkevät Espanjan tämänhetkisen tilanteen sekä uuden kotimaansa Suomen. Espanjassahan nuorisotyöttömyys on räjähtänyt käsiin ja vähintään reilut 200 000 ihmistä on lähtenyt muualle (joidenkin arvioiden mukaan jopa kolminkertainen määrä).

Kun toinen nuorista kertoi läheisilleen muuttavansa Suomeen, päivittelivät nämä Suomen kylmyyttä ja pimeyttä. Mutta tämä assosioikin kylmyyden ja pimeyden nyky-Espanjaan:
Kylmyyttä on se, että Espanjassa joku joutuu asumaan sillan alla, koska joku päivä joku päätti, että mitä enemmän sinulla on rahaa, sitä arvokkaampi olet ihmisenä. Pimeyttä taas on yhteiskunta, joka kerta kerran jälkeen kertoo sinulle, että toivoa ei ole.
Tämä sai taas ajattelemaan, miten kiitollinen olen pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ja miten myös haluan puolustaa sitä - että kaikilla on mahdollisuus, että me kaikki (valtion ja verojen kautta) olemme mukana kannattamassa, kun tulee heikko hetki. Vähän saman sanoi toinen nuorista:
Suomessa elämänlaatu on paljon parempi. Korkea verotus ei haittaa, koska Espanjassakin maksetaan paljon veroa, mutta silti mikään ei toimi. Työttömät eivät saa kunnon korvausta, eläkeläiset eivät saa kunnon eläkettä.
Toivon, että Espanja saa asiansa kuntoon, sillä se on hieno maa (kuten oikeastaan kaikki maat omalla tavallaan). Ja vaikka Suomessa on kylmä kesä, niin täällä on katto pään päällä ja moni asia toimii yhä erinomaisesti.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti