keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Bonnin ilmastoneuvotteluissa 2

Bonnissa ilmastoneuvottelut oli jaettu kahdelle aluelle: Bonn-alueelle ja Bula-alueelle. Bonnin puolella olivat kaikki oheistapahtumat, näyttelyt ja paviljongit. Bulassa taas olivat varsinaiset neuvottelut sekä maiden toimistot. Kahden alueen välillä oli muutama kilometri ja niiden matkaa varten piti varata puolisen tuntia metallinpaljastimineen ja siirtymisineen.

Onneksi oli polkupyörä, joten matka sujui kätevästi. Ja maisemat olivat kauniit, sillä alueiden välissä oli iso Rheinaupark-puisto. Puissa oli paras ruska ja olikin mukava nähdä värikkäät lehdet tänä vuonna kaksi kertaa peräkkäin.




Puistoon oli pystytetty myös erinäisiä mielenosoituksia kaikista mahdollisista aiheista. Greenpeace oli ankkuroinut aluksensa Rein-joelle.









Bulalla eli neuvottelualueella oli suurin ruuhka korkean tason päivien avajaisten aikaan. Silloin aulaan oli pakkautunut runsaasti median edustajia. Pari vuotta sitten avautunut uusi konferenssikeskus on valoisa ja tilava.







Fidžin kulttuuri näkyi kummallakin alueella niin voimakkaasti, että en voinut olla kuvaamatta sitä lisää. Bulalle (joka muuten merkitsee fidžin kielellä "tervetuloa") oli tuotu suuri Tyynen meren katamaraanialus sekä koristeltu betonipylväät paikallisilla kuvioilla.






Bonnin alueella, Fidžin paviljongissa, esiteltiin paikallisia käsitöitä. Parasta taisi kuitenkin olla letkeä musiikki.
























-O-

sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Bonnin ilmastoneuvotteluissa

Viikko ilmastoneuvotteluja takana, tällä kertaa Bonnissa. Puheenjohtajamaa on Fidži, mutta koska maan kapasiteetti ei olisi kestänyt yli 20 000 kokousvierasta, päätettiin neuvottelut järjestää Bonnissa, jossa on ilmastosihteeristön päämaja. Fidži kuitenkin näkyy kokouspaikalla monella tapaa:



















Fidžin paviljonki, joka huokuu Tyynen valtameren tunnelmaa, etenkin kun siellä esiintyvät paikalliset muusikot.



































Käytävien kuvat Fidžiltä sekä esimerkit fidžin kielestä muistuttavat puheenjohtajamaasta kaukana Saksassa.



















Talanoa on tärkeä osa Fidžin ja lähisaarten kulttuuria, ja se merkitsee keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa. Talanoa-alueella on mahdollista pitää esitelmiä tai vain tavata ja pyrkiä ymmärtää paremmin muiden kantoja.





















Pohjoismailla on jälleen oma paviljonki sekä ständi. Paviljongin katseenvangitsijoina toimivat turskannahkaiset lamput; ständillä taas menevät hyvin rintanapit ja esitteet. Paviljongilla on joka päivä eri teema ja torstain ruokapäivänä tarjolla oli mm. paahdettuja toukkia.

Myös muut maat panostavat ja puolet ilmastoneuvotteluista onkin nykyään kuin suuret ilmasto- ja energiamessut. Intian paviljonki on suuri ja välkkyvä; Saksalla on maapallo, jonka kuva muuttuu ja USA:n ei-valtiolliset osallistujat vakuuttavat, että ilmastotoimia tapahtuu yhä. Myös mm. teollisuus ja alkuperäisasukkaat ovat esillä.

























Alue on suuri ja näissä kuvissa on vain puolet koko kompleksista.




























-O-