keskiviikko 2. elokuuta 2017

Hampuri: G20-mellakat ja puutarhan rauhaa

Hampurissa oli vajaa viikko ennen vierailuani ollut G20-kokous mellakoineen. Polttopisteenä (konkreettisesti) oli oma vanha kotikulma Schanze. Siksi olikin tärkeää käydä katsomassa, miten kaupunginosa oli kestänyt vandalismin kourissa.

Ihmeen rauhallista siellä oli! Paikalliset olivat siivonneet ahkerasti ja elämä oli palannut rennoille uomilleen. Mutta siellä täällä saattoi nähdä - ja myös haistaa - mellakoiden jäljet. Oma pankkini oli kiinni ja hajalla, ja ympärillä leijui yhä vieno palaneen tuoksu. Lähikauppaan oli murtauduttu ja kaikkea mahdollista oli sotkettu ja varastettu. Onneksi kauppa saattoi avautua jo kahden viikon kuluttua. Vastapäiseen luomukauppaan oli yritetty myös murtautua, mutta lasit eivät olleet antaneet periksi. Sen sijaan ikkunaan oli spreijattu Bio = G20. En oikein ymmärrä, mistä tämä ajatus on tullut. Tosin en ymmärrä muutenkaan niitä, jotka hajottavat muiden omaisuutta.



Osa liikkeistä oli säästynyt näiden alla olevien kylttien vuoksi. Ja ilmeisesti toiset olivat varustautuneet mellakoihin kunnon suojauksilla.


Ympäri Schanzea löytyi yhä runsaasti erilaisia mainoksia mielenosoituksista ja muista G20-tapahtumista. Rote Floran autonominen keskus, joka järjesti yhden suurimmista mielenosoituksista, on ollut kokousviikonlopun jälkeen sulku-uhan alla.





Osa toiminnasta, eli rauhalliset mielenilmaukset/osoitukset, on täysin ok. Ja tietysti saksalaiset olivat tehneet tapansa mukaan aiheesta kabareenkin.



Oma vanha katuni oli rauhan tyyssija, kuten aina. Jotain muutoksia siellä oli tapahtunut, kadun toiseen päähän oli nimittäin rakennettu komeat asuintalot entisten autokauppiaiden myyntikenttien tilalle. Yllättävän hyvin uudet talot sopivat muiden naapurustoon.



Pieni mielenosoitus.


G20-kokous järjestettiin Hampurin messualueella, joka on aivan Planten en Bloemen -puutarhan vieressä. Siellä kun vietti aurinkoisen iltapäivän, oli hyvin vaikea kuvitella, että tämä puutarha oli kokousalueen ja pahimpien mellakoiden välissä.

Ihailen aina Planten en Bloemenin upeita istutuksia. Tykkään sekä monivärisistä niityistä että laajoista yksi- tai kaksivärisistä istutuksista.







Ruusupuutarha oli parhaimmillaan.



Suihkulähteet yllättivät juuri kun ohitin ne oikeassa kuvakulmassa.


Japanilaisesta puutarhasta löysin aivan uuden osaston, joka on jäänyt minulta jostain ihmeen syystä aikaisemmin huomaamatta. Aivan upea maisema!



Hienot vesi- ja kiviaiheet, joiden äärellä puutarhaihminen ei voi olla myös ajattelematta käytännöllisesti, miten mieletön työ näiden kaikkien kivien asettelemisessa on ollut.




-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti