sunnuntai 27. elokuuta 2017

Oman omenapuun satoa

Luin muutama vuosi sitten jostain lehdestä jutun Råbäck gårdin omenapuista. Tilalla oli otettu käyttöön Yhdysvalloista tullut kumppanuusmalli, jossa asiakas maksaa vuoden alussa viljelijälle tietyn summan yhdestä tai useammasta omenapuusta ja voi satokautena tulla poimimaan oman puunsa hedelmät. Tämä vuoden alussa minäkin hankin itselleni näin kaksi omenapuuta, joista toinen on kesälajile Geneva Early ja toinen talvilajike Amorosa. Etukäteen hieman jännitti, minkälainen sato tulee olemaan, mutta ihan mukavasti oma puu tuotti. Lisäksi sää oli sadonkorjuupäivänä eli eilen lauantaina mukavan aurinkoinen juuri silloin kun olimme itse paikalla. Tila on idyllinen ja viljelijäpariskunta miellyttävän ystävällinen.


Sain puustani reilut 6 kg omenoita, lähes 70 kappaletta. Ihan sopiva määrä mielestäni, vaikka näiden kesäomenien sato ei kuulemma tänä vuonna ole niin hyvä kuin tavallisesti. Ostin lisäksi tilalta hunajaa ja odottelen kovasti, että pääsen maistamaan sitä. Mehiläiset ovat olleet myös auttamassa tilan omenoiden pölyttämässä ja kuulemma parantaneet satoa.


Kävin myös katsomassa talviomenapuutani. Sen sato kypsyy vasta syys-lokakuun vaihteessa. Isoja omenia oli runsaasti oksilla ja onkin mielenkiintoista nähdä, miltä kuukauden kuluttua näyttää.



Nyt tuntuu siltä, että jatkan tätä kumppanuusmaataloutta myös ensi vuonna. Se on helppo tapa saada syksyn omenat, mutta on myös mielenkiintoista nähdä, miten ruoka kasvaa ja tukea suoraan maatilan työtä.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti