sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Suvun piparkakkutaikinaresepti

Piparkakkutaikinareseptejä on Suomessa lukuisia - joka perheessä varmasti omansa. Toiset tykkävät rapeista ja ohuista pipareista, toiset taas paksuista ja pehmeämmistä. Mausteet jakavat myös, itse en ole oppinut käyttämään pomeranssinkuorta, mutta sen sijaan maustepippuria. Tai valmistustapa. Minulla on oman äitini ja todennäköisesti jo isoäitini vanha piparkakkutaikinaresepti. Siitä tulee iso annos, mutta ovatpahan koko joulun piparit kerralla leivottu. Tein taikinan perjantaina ja eilen leivoin pari pelliä, kun kummityttö perheineen oli kylässä. Tänään sitten leivoin lopun taikinan.


100 -> piparia (paljon)

2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä (kaikki mausteet jauhettuja)
425 g sokeria ( tai 5 dl)
425 g voita (kuutioina, ei suoraan jääkaapista)
1 kananmuna
2 dl maitoa
4 tl ruokasoodaa
1 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä. Vatkaa sähkövatkaimella voi ja sokeri vaaleaksi (menee minulla vähintään 10 minuuttia). Lisää jäähtynyt siirappiseos. Sekoita maito, kananmuna ja sooda. Lisää ne taikinaan. Sekoita jauhot puukauhalla tms. taisaisesti taikinaan. Anna tekeytyä jääkaapissa päivän.

Paista 175 C noin 8 minuuttia.

-> Siirappi- sekä maitoseos voivat joskus juoksettaa voita. Sen estämiseksi lisään samalla vuorotellen pari desiä jauhoja taikinaan.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti