tiistai 18. marraskuuta 2014

Viikonlopun leivontaa

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, kuinka ihana kunnon keittiö on. Sanon sen nyt uudestaan: ihana on. Tykkään leipoa ja tehdä ruokaa, ja aikaisemmassa pienessä yksiössä se ei ollut läheskään yhtä mahdollista kuin täällä. Viikonloppuna oli kahteen otteeseen kavereita kylässä ja heille sekä heidän kanssaan leivoin kaikenlaista. Nautin.

Ensin näkkileipää: Sain tuparilahjaksi valmiin jauhoseoksen, jonka sekaan tarvitsi vain lisätä vesi ja öljy. Helppoa! Teimmekin heti kaksi pellillistä näkkäriä.


Itsetehty näkkileipä

(Ohje pitkälti sama kuin Salamatkustajan)

3,5 dl jauhoja (meillä 2 dl ruisjauhoja ja 1,5 dl spelttiä)
1 dl hiutaleita
4 dl siemeniä (auringonkukka, pellava, seesam, kurpitsa - kutakin desi - tällä kertaa seesamin sijasta ruisruohetta)
1 tl suolaa (meillä myös kuivattuja yrttejä)
2 dl vettä
1 dl öljyä

Yhdistä kaikki ainekset. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Tee veitsellä ristikko. Paista 200 C noin 10-15 minuuttia (tai kunnes haalean ruskeaa).

Helppo ohja ja maukas näkkileipä. Siemeniä, jauhoja, hiutaleita ja mausteita voi vaihtaa, kunhan suhteen pysyvät samoina.

Shakkiruudut

Klassinen keksiohje lapsuudesta, jota taisin tehdä ensimmäistä kertaa itse jo ala-asteella. Nyt ajattelin, että tässä olisi oiva ohjelmanumero kummitytölle ja hänen sisarilleen. Ja kovasti lapset tykkäsivätkin. Shakkiruututaikinaa on myös lasten helppo käsitellä ja ei siitä aina tarvitse tehdä juuri niitä shakkiruutuja, vaan muutkin kuviot käyvät. Jaoin tytöille pienet piparimuotit, joiden avulla jopa kaksivuotias osasi tehdä keksejä. 


Itse tein neljäsosasta taikinaa perinteisiä shakkiruutuja. Nehän on helppo tehdä pyörittämällä neljä pötkylää ja yhdistämällä ne alla olevan kuvan mukaan päällekäin. Tästä leikataan sitten noin sentin paksuisia siivuja.

Ohje, josta tulee noin 60 keksiä (1970-luvulta äidin vanhasta keittokirjasta):
5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
200 g voita 
2 rkl kaakaojauhetta

Yhdistä jauho ja sokerit. Nypi kuutioitu voi joukkoon ja vaivaa kiinteä taikina. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen kaakaojauhe. Laita jääkaappiin jähmettymään joksikin aikaa. Leivo erilaisia kuvioita (shakkiruutu perinteisin, mutta voi myös tehdä muutakin). Paista 200 C noin 10-12 minuuttia. Varo, etteivät keksit pala.


Lapsuuden kavereille leivoin sämpylöitä. Huomaan, että näissä kuvissa on pääasiassa käsi aina mukana - jonkinlainen helfie kai?


Nämä pikkupiiraat oli myös tarkoitus tarjota, mutta aika loppui kesken, ehdin tehdä vain taikinan. Joten leivoin sitten piiraat illalla vieraiden lähdettyä. Halusin kokeilla, miten perinteinen quiche onnistuu muffinssivuoassa. Ihan hyvin! Taikinaa oli ehkä hieman liian paksulti, sen voi laittaa seuraavalle kerralle muistiin. Mutta muuten hyvä ohje, jos haluaakin tehdä valmiiksi annospiiraita. Täytteitä voi varioida, mitä aina kaapista löytyy. Alla välimerellinen täyte, mutta feta-pinaattitäyte toimisi myös. 


Pohja on tämä paras piirakkapohja. Ohuemmaksi kaulittuna siitä riittää hyvin kahden muffinssipellin verran (nyt siis yksi pelli ja jonkun verran taikinaa pakkaseen).

Täytteenä tässä:
  • Paprikaa
  • Kirsikkatomaatteja
  • Oliiveja
  • Fetaa (puolessa piiraista) ja vuohenjuustoa (toisessa puolessa)
  • Olin ajatellut laittaa myös aurinkokuivattua tomaattia, mutta en sitten enää jaksanut.

Päälle:
  • 2 dl kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa)
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl juustoraastetta
  • Mausteeksi ripaus suolaa ja pippuria sekä jonkun verran basilikaa/pizzamaustetta

Paistetaan 200 C kunnes kullanruskeita ja pohja paistunut (noin 20 minuuttia, en katsonut tarkkaan). 


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti