keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kööpenhaminassa: Puurobaari ja muuta

Käyn Kööpenhaminassa työn takia aina muutaman kerran vuodessa. Tykkään kaupungista, siellä on kiva kävellä kaduilla ja kujilla, vain katsella mitä uutta tanskalaiset ovat taas muodin ja sisustuksen saralla keksineet. Kööpenhaminaan kun tuntuu tulevan kaikki aikaisemmin kuin Suomeen ja sieltä voi napata uusia trendejä.

Olin Köpiksessä taas maanantaina ja tällä kertaa pääsin lounastamaan aivan ihastuttavaan puurobaariin. Nimikin on sopiva: Grød (puuro tanskaksi). Ja ei mitä tahansa puuroa! Samettista ja suussasulavaa, juuri oikeassa suhteessa pehmeää sekä rapsahtavia suupaloja. Sopivan kylläinen olo jatkui koko iltapäivän ja töiden jälkeen oli pakko mennä vielä norkoilemaan lähistölle - en kuitenkaan tilannut päivän toista puuroannosta, se olisi tuntunut vähän liialta.



Listalla on itse asiassa muutakin kuin vain pelkkää puuroa, nimittäin puuromaisia ruokia ympäri maailmaa. Söin itse herkullista risottoa, jossa parasta olivat kuivatut juureslastut. Lounaskaverini otti erittäin hyvin hautunutta ohrapuuroa, jonka seassa oli rapeita omenakuutioita ja pähkinää paloina ja päällä karamellisoitunutta maitoa. Sain maistaa ja oli niin hyvää, että juuri tätä meinasin tilata sitten iltapäivällä.


Puurobaarista voi tietenkin ostaa myös hiutaleita ja suurimoita sekä erilaisia kuivattuja hedelmiä ja marjoja & muita sattumia. 



Puuroa löytyy jo kolmesta paikasta Köpiksessä. Olin itse Torvehallernessa, ihastuttavassa kauppahallissa lähella Nørreportin metroasemaa. Sieltä löytyy myös muita kivoja myymälöitä ja kaikenlaisia herkkuja. Mutta puurosta - toivon että tämä trendi rantautuu pian Suomeen. 


Muuten Kööpenhaminassa oli alakuloinen tunnelma. Sää oli harmaa ja tuulinen, mutta eniten vaikuttivat tietenkin viikonlopun kauheat teot. Liput olivat puolitangossa ja maanantai oli virallinen surupäivä. Ja täytyy myöntää, että vähän jopa jännitti mennä Köpikseen, vaikka rationaalinen minä muistutti, että sellaista ei heti tapahdu uudestaan. Ajatukset olivat paljon viikonlopun tragediassa, ei vain minulla, vaan myös työkavereilla ja koko maassa.


Muuten kävelin töiden jälkeen kaupungilla ennen koneen lähtöä. Yritin muistella Vallan linnakkeen kuvauspaikkoja, mutta pitäisi nähdä sarjaa uudelleen, jotta pystyisi paremmin bongaamaan. Yllä oleva kuva on Christiansborgista eli Borgenista, jossa sijaitsee parlamentin lisäksi mm. pääministerin toimisto.



Tämä kuva on jotenkin niin keskieurooppalainen - tulppaanien myyntiä kauniilla torilla ulkona helmikuussa. Jos asuisin Kööpenhaminassa, varmasti ostaisin kimpun.




Nämä kuvat ovat aika tasan kolmen vuoden takaa, kun Kööpenhaminassakin oli kunnon talvi. Paikallisesta nuorisomajasta on hieno näköala ja Sortedams Sø (järvi keskustasta luoteeseen) oli täynnä jäästä nauttijoita.


Kesälläkin Köpiksessä on tullut käytyä - tai siis itse asiassa tämä on ollut syyskuun puoltaväliä. Sää on kuitenkin ollut mainio. Köpiksessä on paljon mielenkiintoisia kujia ja kauniita vanhoja taloja. Tässä sain tosin odottaa tovin, kunnes kadulla ei ollut yhtäkän jalankulkijaa tai autoa. 



Kävelin silloin Kastelletille saakka. Kaunis alue, jossa oli myös paljon lenkkeilijöitä ja historiasta sekä puiston rauhallisuudesta nauttijoita.

Kööpenhaminassa on vielä paljon tutkittavaa. Ehkä seuraavalla kerralla löydän niitä kivoja pieniä kauppoja, antiikkia, ekotavaroita, itse tehtyjä vaatteita jne. Ja Kongens Haven puistossa tulee käytyä lähes joka kerta.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti