sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Pariisia: Montmartre ja Sacré-Cœur

Tänään oli vihdoinkin ensimmäinen ja ainoa vapaapäivä, joten lähdin tutustumaan Pariisin nähtävyyksiin. Olen ollut Pariisissa aikaisemmin kaksi kertaa, mutta vain pari päivää ja niistä käynneistä on lisäksi aikaa. Aloitin järjestelmällisen tutustumisen Montmartren kaupunginosasta ja Sacré-Cœurin kirkosta.

Montmartre on kukkulaista aluetta - ja samalla romanttista: 


Alue on ollut vuosisadat huonossa maineessa lukuisten baarien, kabareiden, ilotalojen ja yökerhojen takia. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa sitä kansoittivat lisäksi useat taiteilijat. Nykyään meno on rauhoittunut. Vanhoja muistomerkkejä kuitenkin löytyy, kuten tämä legendaarinen klubi Au Lapin Agile:


 Montmartressa on myös Pariisin ainoa viinitarha:


Aikoinaan Montmartrella oli 14 tuulimyllyä, nyt niistä on säilynyt vain kaksi. Myllyjen tehtävä oli jauhaa jauhoja ja puristaa mehut viinirypäleistä:


Kuuluisin mylly on tietenkin Moulin Rouge (punainen mylly), vaikka sitä ei alunperin myllyksi rakennettukaan. Mietin siinä perinteisen kabareen edessä, kuinka villiä elämä mahtoi olla täällä cancanin keksimisen aikoihin.


Tämä leffamainos jäi mieleen, se kun vaikuttaa niin tyypillisen ranskalaiselta. Un + Une on saanut hyvät etukäteisarvostelut ja on tulossa täällä teattereihin ensi viikolla.


Sacré-Cœur on vaikuttava - sekä valkoinen kirkko että näkymät koko Pariisin ylle. Turisteja sekä rihkamakauppoja oli runsaasti, kuten muidenkin turistikohteiden liepeillä.



Ranskassa kun ollaan, niin kaupat ovat täynnä mitä herkullisempia tuotteita. Yllättävän moni kauppa oli auki sunnuntaina.






Bongasin runsaasti ilmastokokoukseen liittyvää rekvisiittaa. Tämä julistesarja on hieno (We are the climate generation). Julisteessa sanotaan suomeksi "Meidän ei tarvitse syödä kaikkea, mitä me voimme ostaa. Meidän ei tarvitse matkustaa kaikkialle, minne pääsee. Ja meidän ei tarvitse vaihtaa jo olemassaolevia tavaroitamme uusiin." Hyvä ja vaikea muistettava nykyisessä yltäkylläisyydessä.


Tässä kuvassa ajattelin ensin tyypillisiä pariisilaisia plataanipuita ja takorautaparvekkeita, mutta mukaan tuli myös ilmastojuliste.


Jos se olisikin näin yksinkertaista...


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti