tiistai 18. lokakuuta 2016

Sininen tilkkupeitto valmis

Lomalla on aikaa tehdä kaikenlaista. Sain tänään aamupäivällä valmiiksi oman sinisen tilkkupeiton. Se onkin ollut tekeillä jo jonkun aikaa, joten olen tyytyväinen siitä, että se vihdoin valmistui. Ja peitto on ennen kaikkea erittäin kaunis. Värit sopivat hyvin yhteen ja tumman sekä vaalean sävyt korostavat toisiaan mainiosti.


Noin puolet peiton kankaista on vanhoista miesten kauluspaidoista. Sain idean jo vuosia sitten yhdestä tilkkupeittokirjasta - ihastuin rauhalliseen ja harmoniseen värimaailmaan. Paitakankaita on yhdeksän erilaista. Lisäksi peitossa on neljä vanhaa pikkukuvioista kangasta kirppikseltä sekä kaksi isompaa kuviota Frau Tulpesta (saattavat olla luomua). Ja tummaruutuinen kangas on itävaltalaisen dirndl-kansallispuvun essu. Eli siis kuusitoista eri kangasta. Ruudut ovat 12x12 cm (mukana sentin saumavarat) ja peiton koko on 120x180 cm.


Nurjalle puolelle sommittelin parhaiten säilyneet palat repeytyneestä käsinvärjätystä pussilakanasta. Nurja puoli on sopivan erilainen rauhallista oikeaa puolta vasten. 



Tämä on ensimmäinen itselle ommeltu tilkkupeitto ja se pääsi makuuhuoneeseen lämmitämään ja väriä tuomaan. Mielessä on jo kaksi uutta peittoideaa omaan kotiin, nyt pitää vain löytää lisää sopivanvärisiä kankaita. 


Paitapeittojen ompelijoille pieni vinkki: Joissakin paidoissa kudos käyttäytyy oudosti ja kankaasta on vaikeaa leikata suorakulmaista neliötä tai kohdistaa kuvioita (ruutuja ja raitoja). Ongelmia tulee myös ompelussa, kun vinot reunat eivät kohtaa naapurin kanssa. Kankaan silittäminen juuri ennen leikkaamista auttaa hieman, mutta muuten en keksinyt mitään muuta apua kuin vain leikata tilkut erittäin huolellisesti.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti