lauantai 9. kesäkuuta 2018

Puutarha huhti-toukokuussa 2018

Uusi puutarhakesä on avattu tai on ollut jo puutarhakeväänä käynnissä puolitoista kuukautta. Kun lähdin huhtikuun puolessavälissä synnyttämään pikkumiestä, oli maassa vielä paikoitellen lunta ja jäätä, etenkin varjossa kivipenkereellä. Mutta kun tulin takaisin synnäriltä, oli luonto muuttunut huimasti! Yhtäkkiä kaikki lumi oli sulanut, ensimmäiset kukat kukkivat ja kevät oli alkanut. Muutos oli erityisen dramaattinen, koska olin ollut vain vajaan viikon poissa.

Vauvanhoidon lomassa en ole ehtinyt tehdä kovin paljon pihatöitä, jonkun verran rikkaruohojen kitkentää, siivoamista, kesäkukkien istutusta ja kastelua. Onneksi naapurit ovat siivonneet istutukset ja myös kastelleet silloin tällöin. Olen ottanut joinakin päivinä vaunulenkeillä kuvia, jotta voin ainakin seurata kasvun etenemistä. Hyvä että kukintaa on tullut kuvattua, sillä tässä helteessä se on mennyt joillakin lajeilla ohi todella nopeasti. Alla kevään etenemistä puutarhassa:

28.4.

Kivipenkereellä lähes kaikki kasvit ovat talvehtineet hyvin. Ainoastaan tummat akileijat näyttävät kadonneen ja syksyllä istutetut saniaiset ovat kuivuneet. Routa on siirtänyt pieniä ja isoja kiviä, ja joitakin isoja kiviä puuttuu - sen huomaa parhaiten keväällä, kun runsas kasvusto ei ole edessä. Tässä vaiheessa kukkivat ainoastaan krookukset ja muut aikaiset sipulikukat.



5.5.

Keskipuutarhan ympyrässä valkoiset ja lilat tulppaanit ovat jo nousseet, samoin päivänliljat.


Viimevuotisesta istutuksesta ovat selvinneet kaikki perennat (pioni, tädyke, malva, nauhus sekä jopa muualta siirretyt kurjenmiekka ja vuohenjuuri) ja syksyllä maahan laitetut punakeltaiset tulppaanit. Paikka näyttäisi olevan sopivan puolivarjoinen ja ei niin kuiva kuin muualla seinän vierustalla.


Tämä on juuri se kuiva paikka täysauringossa. Toukokuun alussa kaikki oli vielä ok, mutta nyt kuukauden kuivuuden jälkeen osa kasveista on kärsinyt. Narsissit ja tulppaanit kukkivat kyllä hyvin, mutta nopeasti. Ja helmililja ei kukkinut oikein ollenkaan, oli liian kuivaa. Osa kasveista ei ole noussut kunnolla.



Istutin lyhyen seinän ruusupenkkiin syksyllä skillan sipuleita. Ne nousivat ja kukkivat hyvin. Tänä vuonna voisi istuttaa vielä lisää ja antaa sitten luonnon hoitaa leviämisen. Kaikki ruusut selvisivät talvesta, vaikka minua etukäteen vähän jännittikin. Nyt pitää saada vielä sokkelin kivireuna siistiksi, jotain aluskasvillisuutta ruusujen alle ja katetta rikkaruohoja torjumaan.


11.5.

Parissa viikossa kivipenkereen narsissit ovat avanneet kukkansa. Osittaisessa varjossa kukinta alkaa myöhemmin mutta kestää sen sijaan kauemmin kuin auringossa. Tuplasin narsissien määrän syksyllä edellisestä ja se kannatti - kukinta oli upea! Vielä tosin mahtuu lisää. 


Muita kevään kukkijoita ovat kirjopikarililja, mukulaleinikki ja skilla.



Kiviputouksen puolella kukkivat taas kiurunkannus ja kevätkaihonkukka.





14.5.

Vain muutama päivä ja tulppaanit olivat parhaassa kukassa. Varjossa valkoiset kukat ovat kauneimmillaan.



Muutenkin kaikki vihertyy ja kasvaa silmissä!





Auringon puolella on enemmän värejä. Nämä vaaleanpunaiset tulppaanit kukkivat nyt toista kesää.


Jonain vuonna tulppaaneita ja narsisseja riittää koko talon pitkä sivu. Se onnistuu, kun joka vuosi istuttaa aina jonkun verran.


Toinen vaaleanpunainen tulppaani-istutus.


Ympyrän valkoisen ja violetin sekoitus on upea.



Toisella puolella ovat nämä kauniit kaksiväriset narsissit, joiden takana kukkii kevätvuohenjuuri.


Yhdeksän päivää sitten kuvattua puolivarjon uutta istutusta ei ole tunnistaa - niin paljon nauhukset ovat kasvaneet ja kukat ovat avautuneet.


23.5.

Uusi viikko ja uudet kukat - tässä yksi lempikasveistani, hento tähtimäinen tarha/idänvarjohiippa.



Särkynytsydän viihtyy hyvin puolivarjossa. Edessä kasvava kuunlilja peittaa kesällä sen myöhemmin kuihtuvan kasvuston.


Tämä alue on juuri nyt hieman kuiva, mutta toukokuussa se oli vielä hyvässä kunnossa. Luulen, että kallio on sen verran pinnalla, että multaa ei riitää tarpeeksi pidättämään kosteutta.


Kielot ovat upea matto varjossa.


1.6.

Kuvat ovat kesäkuun ensimmäiseltä päivältä, mutta voisivat olla myös toukokuun puolelta, joten pääsevät vielä tähän päivitykseen. Päivänlilja pyykkituvan edessä rehottaa.


Samoin uudet istutukset. Sinne sekaan on eksynyt myös ukkolaukkaa. Sitä täytyy istuttaa lisää, jotta on komeamman näköistä. Kuvan oikeassa reunassa näkyy kurjenmiekan kukinto. Hienoa, että se kukkii heti siirtämisen jälkeisenä kesänä. Varjon kivipenkereellä kurjenmiekat eivät kukkineet viime vuonna lainkaan ja tänä vuonna ei ole vielä näkynyt kukintoja. Ehkä nekin tarvitsevat enemmän valoa.


Tästä tiarellasta pidän kovasti, se kukkii runsaasti ja kauan.


Mansikat kukkivat kivipenkereellä.


Violettia ukkolaukkaa, tiarellaa, punaista akileijaa, särkynyttäsydäntä ja kurjenpolvea. 



-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti