maanantai 19. syyskuuta 2016

Pihaa ja parveketta syyskuussa

Lomilta palattuani olen ahkeroinut talonyhtiön pihan kanssa. Halusin saada kivipenkereen mahdollisimman valmiiksi ennen talvea ja myöskin siivottua joitakin keskipihan istutuksia.

Penkereellä kivien asettelu on jatkunut vielä noin metrin oikeaan päin. Naapuri halusi kovasti kauniin istutuksen keittiön ikkunaa vastapäätä ja hän keksi myös kivistä tehdyn joen. Pikkukivien keräily jatkuu yhä, joen tulisi kiemurrella ylös isolle kivelle päin. Naapurilta on myös valkoinen lyhty. Istutukset ovat: valkoinen kevätkaihonkukka, kaksivärinen varjoyrtti, morsiusleinikki, kääpiökurjenmiekka, idänvarjohiippa sekä pikkutalvio.


Muuten alkaa olla jo hyvin valmista istutusten puolesta, paitsi että kevätsipulit pitäisi saada vielä maahan. Osa kasveista on kesän aikana kasvanut oikein kunnolla ja viihtyy mainiosti uudessa puutarhassaan. Joitain kiviä vielä puuttuu penkereen ylimmältä reunalta. 





Keskipihalla auringossa on pyöreähkö istutusalue, joka on ollut aika surkean näköinen. Ainoat perennat, jotka siellä yhä sinnittelivät rikkaruohojen ja nurmen seassa, olivat tarha-alpi, komeamaksaruoho, kevätvuohenjuuri, päivänlilja, jalokallioinen sekä yksi rassukka särkynyt sydän. Ja ai niin, myös nukkapähkämö, mutta sen kyllä kitkin rikkaruohojen kanssa pois.


Kaikki vain pois ja jo on siistimmän näköistä! Kiven sekä katajan ympärille olen jo istuttanut joitain uusia kasveja: rantakukkaa, valtikkanauhusta, syyskaunosilmää, väriminttua ja syyshohdekukkaa. Katsotaan, mitä keksin tyhjälle alueelle, ainakin jotain syksyllä kylvettäviä siemeniä (esim. akileijaa). Penkin väritys tulee olemaan keltainen, oranssi, punainen, roosa ja ehkä violetti. 


Parvekkeella kukinta jatkuu, mutta saa nähdä kuinka kauan. Krysanteemit ja pelakuu ovat vielä loisteliaita, mutta samettikukka ja punainen petunia eivät enää oikein jaksa.





Tomaatissa on paljon raakileita ja yksi keltainen kypsä tomaatti. Viime vuonna kävi samalla tavalla, mutta onnistuin kypsyttämään lähes kaikki tomaatit sisällä. Toivottavasti näin käy myös tänä vuonna.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti