perjantai 18. marraskuuta 2016

Marrakechissa 1 _ Basaari ja vanha kaupunki

Olen ollut kaksi viime viikkoa Marokon Marrakekechissa työmatkalla. Kaupunki on mitä trendikkäin - tuntuu siltä, että sisustuslehdissä vilisee Marrakechin tuomisia ja siellä asuvia tai käyneitä ihmisiä. Töiden lomassa olen ehtinyt tähän mennessä nähdä vain muutaman vilauksen kaupungista, mutta ainakin vanha kaupunki täyttää tavaratarjonnan ja sokkeloisuutensa ansiosta odotukset. Onnekseni pääsin muutaman paikallisen opiskelukaverin kanssa lauantai-iltana tutustumaan Jemaa el-Fnaahan eli Marrakechin keskustoriin sekä sen ympäristöön. Marokkolaisten mukanaolo toi turvallisuuden tunnetta koko Afrikan vilkkaimmalle torille sekä auttoi pitämään hinnat normaaleina. Tosin tällä ensimmäisellä visiitillä ei edes ollut tarkoitus ostaa mitään, vain katsella ja vertailla tuotteita, kuten tuttuni minua opastivat.

Myytävien tavaroiden värikylläisyys ja määrä huimasivat päätä, hinnat taas eivät. Joku kaunis lautanen tai pieni tagine-astia olisi mukava matkamuisto ja oikeasti käytännöllinen esine.


Toinen mukava idea matkamuistoksi olisivat perinteiset tohvelit eli babouches. Näiden muodistettu versio on ilmeisesti juuri se kenkä, joka pitäisi vuonna 2016 ostaa - no nythän olisi vielä puolitoista kuukauttaa aikaa olla trendikäs :-).


Mattokauppoja löytyy tietenkin, Marokossa kun ollaan. Muodikkaimpia taitavat nyt olla valkoiset paimentolaismatot, joissa on tummia geometrisia kuvioita. Hinnat ovat täällä edulliset, mutta yksittäinen iso matto painaa aika paljon.


Vanhan kaupungin sokkeloissa eri tuotteet ovat ryhmittyneet omiin osastoihinsa nahkalle, keramiikalle, metallille, matoille jne. Tunnin aikana ehti saada pienen käsityksen koko mahtavasta kauppalabyrintistä.

Torilla myytiin jos jonkinlaista ruokaa ja juomaa. Suurimman osan alasta vei kuintenkin yleinen oleskelu ja erilainen viihde. Tuntui kuin olisi astunut askeleen menneisyyteen, kun katseli taikuria ympäröivine ihailijoineen. Käärmeenlumoajia aukiolla on valoisaan aikaan, pimeällä käärmeet ovat kiellettyjä.


Ilman paikallista opasta vanhassa kaupungissa eli medinassa eksyisi varmasti, oli sitten pimeää tai valoisaa. Kadut ovat kapeita ja kääntyvät milloin minnekin. Selkeää karttaa tai kadunnimiä ei aina löydy. 


Löysimme kuitenkin lopulta hyvin määränpäähämme, yhteen Marrakechin riadeista eli kaupunkipalatseista. Riadeille on tyypillistä avoin keskipiha, jota reunustaa leveä parveke. Katolla voi istua ja syödä illallista tähtitaivaan alla. Upea marokkolainen kokemus!


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti