perjantai 3. huhtikuuta 2015

Etunimiä maailmalta 34 - Kroatia

Nyt kun kaikki helppojen ja keskimääräisen vaikeiden maiden/alueiden etunimet on käyty läpi, onkin todella haastavaa löytää vielä lisää. Siksi onkin kestänyt reilu kuukausi kirjoittaa uutta nimiartikkelia. Tässä lomalla sai kuitenkin tutkittua kunnolla muutamaa maata -yksi näistä Kroatia. Luotettavia ja kattavia lähteitä en löytänyt, joten keräsin aineistoa eri puolelta. Tarpeeksi luettua niistäkin sai osviittaa Kroatian etunimitrendeistä.

Suosituimmat vuonna 2013 annetut etunimet

Sredja.hr:n nettiartikkeliin on kerätty suosituimpien etunimien listat Kroatian neljän suurimman kaupungin rekistereistä. Näiden kaupunkien yhteenlaskettu väkimäärä on vajaat kolmannes koko Kroatian asukasluvusta. Koko Kroatian suosituimpia nimiä niistä ei voi suoraan laskea, mutta jotain ideaa niistä kuitenkin saa.

Pojat
 
Zagreb Split Rijeka Osijek
Luka Luka David Luka
Ivan Ivan Luka Ivan
Marko Ante Filip David
Petar Josip Niko Filip
David Roko Ivan Matej
Filip Marko Ivano Petar
Josip Duje Leon Marko
Jakov Toni Jakov Jakov
Karlo Ivano
Karlo
Matej

Niko



Marin



Noa

Luin myös muita artikkeleja ja Luka on ilmeisesti ollut vuosia koko Kroatian ykkönen. Ivan on myös ollut vahva suosikki. Muita tasaisesti valittuja nimiä viime vuosina ovat David, Marko ja Filip. Nämä olivat suosittuja myös esimerkkikaupungeissa toissa vuonna. Maan eteläosan Splitissä on kaikkein erilaisin lista muihin verrattuna. Duje on kaupungin suojeluspyhimys (Pyhä Domnius) ja nimeä on annettu yleisesti kaupungin lapsille. Italialaiselta kuulostavat Roko (Rochus, Rocco - pyhimysnimi) ja Toni voisivat viitata Splitin venetsialaiseen menneisyyteen.

Muuten nimissä näkyy kaksi yleistä trendiä: Nimet ovat lyhyitä ja monet ovat perinteisiä / raamatun nimiä. Yhdessä artikkelissa mainittiin perinteisten arvojen katoaminen, jonka syystä ihmiset alkavat kaivata vanhoja nimiä. Tämä on nähty muissakin maissa. Slaavilaiset nimet taas loistavat täysin poissaoloaan. Davor, Kresimir, Tomislav, Goran - nimiä ei valita, vaikka nekin olisivat toisaalta perinteisiä. Ehkä niistä on saatu tarpeeksi kahden edellisen sukupolven aikana.  

Tytöt

Zagreb Split Rijeka Osijek
Ana Petra Mia Petra
Marija Mia Nika Ivana
Sara Marta Lucija Lana
Petra Ana Sara Lucija
Lucija Lana Lana Mia
Lana Lucija Petra
Mia Sara Ema

Marija Laura


Vita


Leona

Kuten niin monessa muussakin maassa, tyttöjen suosituimmat nimet vaihetelevat. Eri artikkeleissa mainitaan kuitenkin koko Kroatian suosituimmiksi nimiksi eri vuosina Lucija, Lana (suosituin nimi vuosina 2006-2011), Petra, Ana ja Ema. Näiden lisäksi Mia ja Sara näyttäisivät olevan nousussa. Marija ja Ivana ovat olleet aina suosittuja. Rijekan Vita, Nika ja Leona kuulostavat mukavilta ja raikkailta nimiltä.

Tytöilläkin suositaan kansainvälisten trendien mukaan lyhyitä ja pehmeitä nimiä. Slaavilaiset tai vanhat suosikit (Vesna, Jadranka, Snježana, Gordana) eivät juuri listoilla juhli. Muutamasta muusta lähteestä (CroatiaWeek vuodelta 2012 ja Behind the Name vuodelta 2009) löytyy seuraavia kivoja/mielenkiintoisia suosikkinimiä:
  • Klara
  • Dora
  • Lorena (Lotharin naispuolinen vastine, voi olla myös Laurasta)
  • Magdalena
  • Karla
  • Matea (Matiaksen naispuolinen vastine)
  • Ena (Irenan lyhennelmä)
  • Tena (Teresan lyhennelmä)

Kaikki nimet

Kroatiassa tehtiin väestölaskenta vuonna 2011 ja silloin tehtiin myös lista koko Kroatian suosituimmista nimistä.

Miehet
  1. Ivan
  2. Josip
  3. Marko
  4. Stjepan
  5. Tomislav
  6. Željko
  7. Ivica
  8. Ante
  9. Mario
  10. Nikola
Naiset
  1. Marija
  2. Ana
  3. Ivana
  4. Mirjana
  5. Katarina
  6. Nada
  7. Dragica
  8. Ljubica
  9. Vesna
  10. Marina
Miehillä Ivan, Josip ja Ante löytyvät yhä suosituimpien listoilta, naisilla Ana, Marija ja Ivana. Muuten nimet ovat lyhentyneet ja kansainvälistyneet. Muutama nimiselitys:
  • Tomislav: Kroatian ensimmäinen kuningas keskiajalla. Slav = kunnia, Tomi = eri selityksiä (mm. kiduttaa, saada vallan alle)
  • Željko: Merkitys "halu".
  • Ante: Antonin kroatialainen versio.
  • Mirjana: Mirjan kaunis kroatialainen versio.
  • Nada: Kuten Nadja, merkitys "toivo".
  • Dragica: Tulee kallista ja rakasta merkitsevästä sanasta, perässä diminutiivisuffiksi -ica.
  • Ljubica: Kaikki "ljub"-alkuiset nimet merkitsevät rakkautta. Ljubica on lisäksi kroatiaksi orvokki.
  • Vesna: Slaavilainen kevään jumalatar.
Slaavilaiset nimet ovat miehillä yleensäkin aika sotaisia ja suositut naisten nimet taas lempeitä.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti