sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Etunimiä maailmalta 35 - Tšekki

Tšekkiläisten nimien etsiminen on ollut minulle kaikkein henkilökohtaisin urakka, koska teen niistä omaa tutkimusta. Siksi se on ehkä kestänytkin niin kauan, koska halusin löytää samalla muita laajempia tietoja. Tšekin tilastokeskuksen sivuilla on paljon tietoa, mutta tietyn vuoden suostiuimmat nimet löytyvät vain muutamalta vuodelta. Sen sijaan Tšekissä tilastoidaan vuosittain laajasti kunkin tammikuun suosituimmat nimet. Erikoinen tapa, jota en ole muualla tavannut. Sisäasiainministeriön sivuilla on myös tietoa nimistä, mutta ei niin paljon kuin tilastokeskuksella. Kumpaakaan sivua ei ole päivitetty, sillä netistä löytyy uudempia tilastoja, jotka viittaavaat kumpaankin laitokseen. Joten tiedot ovat tässä yhdistelmä virallisia lähteitä sekä niihin viittaavia artikkeleita.

Pojat

Suosituimmat vuonna 2014 annetut nimet ova maminka.cz -sivulta (joka on saanut tilastonsa sisäasiainministeriöltä ja tilastokeskukselta).
  1. Jakub
  2. Jan
  3. Tomáš
  4. Adam
  5. Matyáš
  6. Filip
  7. Vojtĕch
  8. Ondřej
  9. David
  10. Lukáš
  11. Matĕj
  12. Daniel
  13. Martin
  14. Šimon
  15. Dominik
  16. Petr
  17. Štépán
  18. Marek
  19. Jiří
  20. Michal

Tšekin nimimuodissa näkyvät hyvin sekä maan perinteet että uudet kansainväliset tuulet. Perinteitä edustavat ikisuosikit Jan, Martin, Petr ja Jiří sekä lisäksi Ondřej ja Top20:n ainoa slaavilainen nimi Vojtĕch (merkitsee "mielellään sotivaa"). Kansainvälistä muotia ovat raamatun nimet, joita listalla on yli puolet. Moni näistä nimistä löytyy myös muiden eurooppalaisten maiden listoilta. Slovakian vuoden 2013 Top20:een verrattuna yhtäläisyys on huomattava: maat jakavat jopa 15 suosituinta nimeä. Ainoastaan nimet Jan, Vojtĕch, Ondřej, Štépán ja Jiří eivät löydy Slovakian listalta. Slovakialaiset nimet vaikuttavat muodikkaammilta ja kansainvälisemmiltä, mikä on mielenkiintoista. 

Itse tykkään Top20:n nimistä Jakubista ja Marekista (Markuksen lempinimi). Alempana listalta löytyvät lisäksi suosikkinimeni Karel ja muita mukavia Pavel, Mikuláš, Jáchym (meidän Joakim) ja Radim (lyhennelmä rad-alkuisista nimistä; rad = iloinen, mielellään).

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Jan Jan Jakub Jan Jakub Jakub Jan Jakub Jakub
Jakub Jakub Jan Jakub Jan Jan Jakub Jan Jan
Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš Tomáš
Martin Adam Ondřej Adam Lukáš Lukáš Lukáš Lukáš Matyaš
Ondřej Ondřej Lukáš Ondřej Ondřej Filip Filip Matěj Adam
Lukáš Martin David Lukáš Vojtěch David Ondřej Matyaš Ondřej
Michal Filip Vojtěch Matěj Matěj Ondřej Matěj Adam Lukáš
Daniel Lukáš Adam Filip Adam Matěj Vojtěch Filip Vojtěch
David Vojtěch Martin Vojtěch Daniel Adam David Vojtěch Matěj

Nimet ovat suosituimpia nimiä tammikuussa - ne eivät siis ole suoraan verrannollisia vuosilistoihin, mutta jotain osviittaa nistä kuitenkin saa.

Jakub, Jan ja Tomáš ovat kamppailleet vuodesta 1999 saakka kolmistaan kärkisijoista - tosin Tomáš ei ole vielä kertaakaan päässyt ykköseksi. Voimmakkaimmat nousijat ovat Matyáš ja Šimon (vuonna 2014 sijalla 14), sekä Top20:sta viime vuonna kolkutelleet Tobiáš ja Antonín. Adam ja Filip ovat myös parantaneet sijoituksiaan.

Tytöt
  1. Eliška
  2. Tereza
  3. Anna
  4. Adéla
  5. Natálie
  6. Sofie
  7. Kristýna
  8. Ema
  9. Karolína
  10. Viktorie
  11. Barbora
  12. Nela
  13. Veronika
  14. Lucie
  15. Kateřina
  16. Klára
  17. Marie
  18. Laura
  19. Aneta
  20. Julie
Tšekkiläiset näyttävät tykkäävän pitkistä tyttöjen nimistä, yli puolet nimistä on kolmi- tai nelitavuisia. Nimet kyllä tuppaavat lyhenemään käytössä, sillä tšekkiläiset myös rakastavat lempinimiä. Karolína voi olla siten vaikka Karla, Karka, Kája tai Linka, Viktorie taas Viki tai Torka. Toisin päin voi toki myös tehdä, eli Nelasta tulee Nelinka tai Neluška. Slaavilaisia nimiä listalla ei ole ollenkaan, mutta kansainväliset suosikkinimet Sofie ja Ema löytyvät. Slovakian kanssa on yhteistä yhdeksän nimeä, vähemmän kuin pojilla. Sloviakiassa Nela oli vuonna 2013 neljäntenä, saa nähdä kipuaako se Tšekissä vielä.

Minulle mieluisimpia ovat nimet Adéla (Saksan Adelheidista), Nela (Kornelian, Petronellan jne. lyhennelmä) ja Klára. Alempana listalta löytyy seuraavia mielenkiintoisia nimiä: Rozálie, Vendula, Anežka (Agnes) ja Šárka (merkitys tuntematon).
 
2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Tereza Tereza Tereza Tereza Tereza Tereza Tereza Tereza Eliška
Kateřina Eliška Adéla Karolína Natálie Natálie Anna Eliška Tereza
Eliška Adéla Kateřina Natálie Anna Eliška Eliška Anna Adéla
Adéla Nátalie Natálie Anna Adéla Karolína Karolína Adéla Karolína
Anna Anna Anna Eliška Eliška Adéla Natálie Karolína Anna
Kristýna Karolína Eliška Adéla Karolína Anna Adéla Natálie Natálie
Natálie Kristýna Karolína Kateřina Kateřina Kateřina Kristýna Kateřina Kristýna
Nikola Aneta Kristýna Lucie Barbora Barbora Barbora Kristýna Lucie
Lucie Nikola Veronika Kristýna Lucie Kristýna Lucie Lucie Barbora
Barbora Kateřina Lucie Nikola Kristýna Lucie Kateřina Barbora Nela

Eliška on vihdoinkin noussut ykköseksi Terezan ainakin vuodesta 1999 saakka kestäneen valtakauden jälkeen. Muuten tyttöjen lista on eläväisempi kuin pojilla - mutta näinhän on lähes joka maassa. Eliškan lisäksi voimakkaita nousijoita ovat vuoden 2014 Top20:n Sofie, Viktorie, Ema ja Laura, sekä Amálie sijalla 22. 

Vanhempia listoja


2005 1995 1985 1975 1965 1955 1945 1935
1 Jan Jan Jan Petr Petr Jiří Marie Marie
2 Jakub Tomáš Petr Martin Jana Marie Josef Josef
3 Tereza Martin Martin Jana Jiří Josef Jana Anna
4 Tomáš Jakub Tomáš Jiří Pavel Jaroslav Jiří František
5 Adam Kateřina Jana Pavel Ivana Miroslav Jaroslav Věra
6 Ondřej Tereza Lucie Jan Miroslav Jana Jan Jaroslav
7 Adéla Lucie Petra Petra Hana Zdeněk František Jiří
8 Martin David Michal Tomáš Jaroslav Alena Anna Ludmila
9 Lukáš Lukáš Jiří Lenka Milan Hana Václav Jan
10 Eliška Michaela Lukáš Martina Lenka Jan Eva Božena

Maminkan sivuilta löytyi myös oheinen tilasto (sisäasiainministeriön ja tilastokeskuksen tietojen pohjalta), jossa käydään läpi suosituimmat kunakin vuonna syntyneiden nimet kymmenvuosittain, tytöt ja pojat sekaisin. Marie, joka on nyt tyttöjen listalla sijalla 16, on ollut ykkönen vuosina 1935 ja 1945. Ei ihme, onhan se perinteinen ja varmaan maailman suosituin nimi muutenkin. Myös Anna on pitänyt hyvin pintansa. Pojilla taas Jan ja Jiří ovat keikkuneet listoilla vuodesta 1935 saakka. Slaavilaisten nimen kato on ollut selvää: Jaroslavia, Miroslavia, Ludmilaa ja Boženaa näkee nykyään enää harvoin.
-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti