lauantai 4. huhtikuuta 2015

Mid-century modern

Olen miettinyt jo jonkun aikaa, minkä tyylinen asunto minulla on. Se kun ei tunnu sopivan mihinkään suomalaisten sisutuslehtien viime vuosina liputtamaan sisustustyyliin. Ei tanskalaista valkoista, ei teollisuustyyliä, ei romantiikkaa, ei boheemin värikästä. Ei niin, että omalle tyylille olisi pakko löytää nimi, mutta viiteryhmä on kuitenkin mukava. Siten saa myös uusia ideoita.

Luin eilen illalla yhtä lempiblogiani ja siellä se oli - Mid-century modern. Nimi jäi kummittelemaan mieleeni ja tänään aamupäivällä kun vähän tutkiskelin netissä, niin palat loksahtivat paikoilleen. Mid-century modern yhdistää kaikki ne asiat, joista tällä hetkellä niin kovasti tykkään: valoa, moderneja linjoja, murrettuja värejä, grafiikkaa, puuta, viherkasveja, erikoisia lamppuja, lasia, keramiikkaa, mustavalkoista ja keveyttä. Aikakausi on noin 1933-1965. Olenkin miettinyt, että funkkis on minulle liian kapea ja karu. Monet rakkaat arkkitehdit ja suunnittelijat löytyvät tästä tyylisuuntauksesta: Bauhaus, pohjoismaiset mestarit, Le Corbusier, Mies van der Rohe jne.
   
Ja kun hieman lueskelin lisää, niin huomasin että en ole maailmalla yksin. Yhdysvalloissa Mid-century modern näyttää olevan varsinainen hitti. Ja kyllä sitä totta puhuen myös suomalaisista sisustuslehdistä löytää, mutta en ole ainakaan itse nähnyt tyylisuuntausta vielä täällä nimettävän.

Netistä löytyy paljon hyviä lähteitä, mm.

Tässä muutama minua erityisesti miellyttävä sisustus:

Pop of color in the sofa

 Kuva: Pinterest

Atrium House by BFS Design
Kuva: Pinterest

 http://www.modernfindings.com/wp-content/uploads/2013/03/laplace-and-co7.jpg
Kuva: Modern findings

 http://retrorenovation.com/wp-content/uploads/2012/04/midcentury-modern-living-room-jane-2.jpg
Kuva: Retrorenovation

 http://bethvictoria.com/blog/wp-content/uploads/2014/08/turquoise-and-taupe_mid-century-living-room-decor.jpg
 Kuva: Bethvictoria



Kuva: Digsdigs.com


Kuva: Digsdigs.com

Tykkään erityisesti seuraavista väripareista:
  • keltainen ja petrooli
  • koralli ja vihreä
  • mustavalkoinen, keltainen ja turkoosi
Puusta miellyttää tiikki. Ja julisteita ei voi koskaan olla liikaa.


http://blog.2modern.com/wp-content/uploads/2010/10/FEATUREDinaluxe.jpg
Kuva: blog.2modern.com 




https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d9/79/d1/d979d1b08416a0c6ad89248319316c80.jpg
Kuva: Media Cache

Olen miettinyt, mistä tämä innostus on saanut alkunsa. Maailmalla telkkarisarja Mad Men on ilmeisesti ollut yksi innoittaja. Luulisin, että Ikea on myös vaikuttanut pohjoismaisella muotokielellään. Yksi syy on ihmisten mieltymys nostalgiaan. Yksi ystäväni sanoikin täällä käydessään, että sisustus muistuttaa isoäidistä. Ja ei ihme, suuri osa huonekaluistani onkin mummon perintöä. Ja jos ei suoraan mummolta, niin samalta ajalta. Puhtaimmillaan ainakin ruokapöydän tuolit, eteisen senkki ja olkkarin sohvapöytä. Ehkä se on niin kuin nimissä, että sitä katsoo isovanhempien aikaan. Toisekseen tämä tyyli sitoo monta aikaisempaa kivasti yhteen. Ja loppujen lopuksi: se on todella kaunis. 

Jatkan oman kotini sisustusta tässä hengessä. Ja sitten kun joskus hankin isomman asunnon, tiedän varmasti, mitä sinne haluan (jos mieli ei ole muuttunut). Kävin katsomassa Missprintin tapetteja ja löysin sieltä neljä erinomaisesti Mid-century moderia henkivää kuosia. Näitä voi fiilistellä - mutta toki nyt nautin omasta kodistani niin kuin se on.

   
 Kuva: Missprint (Little Trees)                   Kuva: Missprint (Figs)

  
Kuva: Missprint (Garden City)                    Kuva: Missprint (Dandelion Mobile)

-O-

2 kommenttia:

  1. Hei.
    Suomessa tästä käytetään termiä jälkifunkis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enpä tiennytkään, mutta nyt auttaa lisätiedon etsimisessä.

      Poista