keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Kevätkukkia ja pääsiäiskoristeita

Minulla on jotenkin Keski-Euroopan kevät mielessä, sillä on aivan pakko istuttaa parvekekasveja jo nyt. Saksassahan viime huhtikuussa tein juuri niin. No, siellähän onkin kevät kaksi kuukautta Suomea edellä... Kävin siis viime viikolla puutarhamessuilla ja en voinut vastustaa edullisia kotimaisia orvokkeja. Istutin ne sunnuntaina kirppikseltä löytyneeseen koriin. Illalla alkoi vähän mietityttää, miten kukat mahtavat kestää maaliskuun öitä, joten otin ne sisään. Ihan hyvä, koska yöllä oli satanut lunta. Orvokit saivat sitten olla pari päivää sisällä. Tänään ne pääsivät taas ulos, sillä säätiedotuksen mukaan seuraavina päivinä ei pitäisi olla kylmempää kuin -2 C ja orvokkien pitäisi kestää viittä miinusastetta. Mutta ehkä otan kukat vielä yöksi sisään. Oli miten oli, ne ovat varsinainen ilopilleri muuten värittömässä kevätsäässä.


Olen istuttanut aikamoiset määrät kevätkukkien sipuleita parvekelaatikkoihin sekä pariin ruukkuunkin. Tässä laatikossa kasvu on pisimmällä ja viitisen rohkeaa vartta nousee mullasta. Toivottavasti mahdollisimman moni sieltä nousee. Maanantain lumisade saattoi olla jopa hyväkin, se toi kosteutta ja joidenkin sipulikasvien tarvitsemaa kylmäshokkia.



Pääsiäiskoristeista rakkaimmat ovat tsekkiläiset koristemunat (kraslice). Olen ostanut niitä aina muutaman kappaleen Prahassa käydessäni. Kokokelmissa on nyt yhteensä kymmenen upeaa käsinmaalattua pääsiäismunaa. Värejä ja kuvioita on lukemattomia: minua ovat miellyttäneet eniten mustan, valkoisen, punaisen ja keltaisen yhdistelmät sekä perinteiset kuviot. Munia voi koristella eri tekniikoilla: vahalla, maalaamalla ja raaputtamalla. Tykkään muutenkin erittäin paljon tsekkiläisestä ja slovakialaisesta kansanperinteestä - musiikista, kansallispuvuista, käsitöistä. Sekä Prahassa että Bratislavassa on hyvät aitoja käsitöitä myyvät kaupat ihan keskustassa. Nämä pääsiäiskoristeet ovat muistaakseni keskustan Manufakturasta (Melantrichova, lähellä vanhankaupungin aukiota). Sieltä olen löytänyt myös kaunista keramiikkaa, puuleluja ja vaikka mitä ihanaa.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti