sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Parveke viikolla 38

Syksy on tehnyt tehtävänsä: parvekkeen koristukset ovat muuttuneet vuodenajan mukaan. Siivosin jokin aikaa sitten pois kukkineet kasvit ja ne jotka eivät missään vaiheessa kunnolla menestyneet. Pavuista sain yhden sadon ja sen jälkeen niihin iski joku kummallinen tauti. Sateisen ja kylmän kesän seurauksia, oletan. Mutta periaatteessa papu menestyy parvekkeella ja se on hyvä tietää.


Koska parveke näytti hieman värittömältä siivouksen jälkeen, vierailin läheisessä taimikaupassa. Ostin kaksi lyhtykoisoa, joiden hehkuva oranssi riittää valaisemaan koko parvekkeen. Mietin, ostaisinko vielä muita kasveja, tilaa kyllä olisi. Päädyin mieluummin käyttämään mielikuvitustani, sillä kasvien ostaminen pelkästään syksyksi ei oikein tuntunut fiksulta, taloudellisesti eikä ekologisesti.


Keräsin siten pyöräretkellä luonnosta kaikkea kaunista. Syysmyrsky oli riuhtaissut alas saarnin oksan ja irrotin siitä muutaman siemenkimpun. Samainen myrsky oli myös tiputtanut pihalla syyshortensian kukintoja. Yksi vaahtera oli jo pudottanut voimakkaan punaisia lehtiä. Jossain rikkaruohossa oli todella kauniit kuivuneet siemenet.

Punoin maasta löytyneitä koivun oksia letiksi ja sidoin muutamalla villalangan pätkällä. Kuivuneet varret siemenineen sopivat pieninä kimppuina hyvin oksien väliin. Muut löydökset sommittelin kahdeksi asetelmaksi. Kaunista ja ei maksa mitään!



Tomaatti sai siirtyä lähemmäs seinää ja parempaa tukea. Terttuja on runsaasti ja kolme makeaa kirsikkatomaattia olen jo poiminut. Toivottavasti aurinko paistaa ja kypsyttää mahdollisimman monta tomaattia vielä tämän syksyn aikana.


Nyt toivon, että pelakuu kukkii vielä kolmannen kerran ja daalia edes kerran. Samettikukka menestyy mainiosti, mutta kehäkukassa ei ole vielä edes nuppuja. Väriä ja vehreyttä on kuitenkin tarpeeksi. Ja jotain olen taas oppinut ensi vuotta varten.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti