tiistai 14. kesäkuuta 2016

Parkomania-puutarhanäyttely Bonnissa

Bonnissa oli toukokuun työmatkani aikana mielenkiintoinen puutarhanäyttely. Bundeskunsthallen näyttelyssä esiteltiin tunnetun saksalaisen puutarhasuunnittelija Hermann von Pückler-Muskaun puutarhoja sekä suunnittelun päälinjoja. Saksassa nimellä Fürst Pückler tunnettu aatelinen eli vuosina 1785-1871 ja sai runsaasti vaikutteita englantilaisista puutarhoista lukuisilta matkoiltaan. Hänen suunnittelemiaan kolmea puutarhaa (Bad Muskau, Babelsberg ja Branitz) pidetään saksalaisen puutarhahistorian parhaimmistona. Fürst Pückler myös keksi ja kehitti uusia tekniikoita, mm. suurien elävien puiden uudelleen istuttamisen.

Varsinaisen näyttelyn lisäksi museon katolle oli luotu Fürst Pücklerin ideoita jäljittelevä puutarha. Se olikin erittäin mielenkiintoinen!


Minulle jäivät parhaiten mieleen erilaisten muotojen yhdistelmät: herkät lemmikit ja isot jättilaukkojen pallot, tähtilaukan sirot kukinnot sekä matalien ja korkeiden kevätkukkijoiden tasapainoinen yhteiselo.




Kukkia ja vihanneksia voi yhdistää mainiosti, itse asiassa persiljan väri on kaunis ja kaalilla on komeat lehdet, jotka tuovat mukavaa vaihtelua kukkapenkkiin. 



Sain runsaasti inspiraatiota värien ja sävyjen yhdistelystä. Erilaisten violettien orvokkien ja lemmikkien yhdistelmä on todella kaunis.





Kattopuutarhan kartiot tuovat maisemaan oman surrealistisen leimansa. Lisäksi katolta on mainiot näkymät ympäri Bonnia ja sieltä löytyy myös miellyttävä kahvila.


Sain näyttelystä hyviä ideoita omiin puutarhatöihini. Mutta tärkein oivallus tuli siitä, että tajusin vihdoin, kuka on Saksassa suosittujen Fürst Pückler -kakkujen ja -jäätelöiden (eli vanilja-mansikka-suklaa) isä :-).

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti