tiistai 8. heinäkuuta 2014

Hampuri Top5 - Alster-järvet ja kanaalit

Kun muutin aikoinani Hampuriin, Alster-järvet saivat minut tuntemaan oloni heti kotoisaksi. Ne nimittäin muistuttivat jotenkin Helsingin Töölönlahdesta. Myöhemmin tutustuin myös Alstereita ympäröivään kanaaliverkostoon ja ihastuin. Vesi luo aivan ihania ympäristöjä, romanttisia ja rauhallisia.

File:Karte Hamburg Innenstadtkanäle.png
Kuva: Wikipedia

Alster-järviä on kaksi, pienempi Binnenalster, joka on on ihan keskustan kupeessa ja isompi Aussenalster. Niiden välissä on tie ja junarata. Oli (ja on yhä) ihanaa saapua junalla Hampuriin ja nähdä keskusta Binnenalsterin toisella puolella. Alster on oikeastaan joki, joka laskee Elbeen. Järvi siitä syntyi vuonna 1190, kun osa joesta padottiin myllyä varten. 1600-luvulla iso järvi jaettiin kahtia ja nykyiset järvet syntyivät.

File:RK 1009 9908 Alster.jpg
Kuva: Wikipedia

Alster on siis yksi Hampurin tärkeimpiä tunnusmerkkejä, mutta myös erinomainen alue viihtymistä, virkistäytymistä ja urheilua varten. Etenkin Aussenaster on oiva paikka purjehdukseen, melontaan, soutuun ja polkuveneilyyn. Useat pienet alukset lähtevät Binnenalsterin satamasta kiertoajelulle järville ja kanaaleihin. Firmoja ja laivoja on niin runsaasti, että en laita tähän kaikkia linkkejä - parasta vain käydä katsomassa paikan päällä.

Aussenalster on myös lenkkeilijöiden suosiossa, sillä sen mitta on sopivat 7,4 km ja maisemat upeat. Myös pyöräilijät ja kävelijät kiertävät järveä mielellään. Puistoissa on kauniilla ilmalla paljon seurueita nauttimasta päivästä. Joitakin ravintoloita myös löytyy mukavasti ripoteltuna matkan varrelta. Jos järvet jäätyvät talvella (tapahtuu noin kerran kymmenessä vuodessa), on jäällä kaikenlaista hauskaa talviaktiviteettia. Keväisin japanilaisen kirsikkakukkafestivaalin aikaan on mahtava ilotulitus. Mutta järvet ovat upeita kyllä mihin tahansa vuodenaikaan.






Binnenalsterin pohjukassa oleva Alsterarkaden tuo mieleen Venetsian.





Kanaalit kaivettiin aikoinaan estämään tulvimista ja auttamaan tavaran kuljetuksessa. Nykyisin näitä toimintoja ei enää tarvita ja kanaalit ovat yksi Hampurin keitaista. Niilläkin voi soutaa ja meloa, ja moni pyöräreitti kulkee kanaalien kyljessä. Hampurissa on 2500 siltaa eli enemmän kuin Amsterdamissa, Lontoossa ja Venetsiassa yhteensä. Parin vuoden Hampurissa asumisen aikana ystävystyin todella hyvin kanaalien kanssa -  niin usein pyöräilin tai kävelin niiden vieressä tai yllä.

Isebekkanal oli lähimpänä kotia. Sen ympärillä on monta kaunista kaupunginosaa (Eimsbüttel, Hoheluft, Eppendorf, Harverstehude) ja pieniä erikoisia kauppoja siellä täällä.





Aussenalsterin pohjoisosista löytyy Hampurin upeimpia taloja ja huviloita.




Tämän kuva on muistaakseni Uhlenhorster Kanalilta, joka on yksi mielialueistani.


Ah, näiden kuvien jälkeen tekee taas mieli Hampuriin!

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti