torstai 1. tammikuuta 2015

Etunimiä maailmalta 31 - Italia

Joulukuussa oli kiireistä ja toisaalta uusia maita on ollut vaikea löytää - siksi tämä sarja on ollut kuukauden hyllyllä. Olen yrittänyt etsiä nimitilastoja vielä tietyistä maista, mutta se on ollut varsinaista salapoliisityötä. Kaikista maista kun ei ole virallisia tietoja ja jos on, ne ovat kiven alla ja/tai ilmestyvät myöhään loppuvuodesta. Italia kuuluu jälkimmäiseen kastiin, siellä nimilistat tulivat paikallisen tilastokeskuksen sivuille marraskuun lopulla. Olin kytännyt niitä kesästä saakka ja kyllä kannatti - sillä nyt löytyi varsinainen kultakaivos: nimitilastoja vuodesta 2007 lähtien ja lisäksi paljon muita demografisia tilastoja. Ensin suosituimmat vuonna 2013 annetut nimet Italiassa:  

Pojat
  1. Francesco   
  2. Alessandro   
  3. Andrea
  4. Lorenzo
  5. Mattia
  6. Matteo
  7. Gabriele
  8. Leonardo
  9. Riccardo
  10. Tommaso
  11. Davide
  12. Giuseppe
  13. Antonio
  14. Federico
  15. Marco
  16. Samuele
  17. Luca
  18. Giovanni
  19. Pietro
  20. Diego
Lähes kaikki poikien nimet ovat pitkiä, pääasiassa kolmitavuisia. Kaikki muut ovat perinteisiä italialaisia nimiä ja versioita klassisista nimistä (suuri osa raamatusta), paitsi espanjankielinen Diego. Mielenkiintoista on Matiaksen kahden version Mattian ja Matteon yhteinen suosio. Mattia tulee nimen versiosta Mat(t)hias ja Matteo taas versiosta Matth(a)eus. Kummatkin olivat apostoleita (suomeksi Mattias ja Matteus). Itse tykkään juuri Matteosta, muista nimistä kauniita ovat Lorenzo, Tommaso, Riccardo sekä Samuele.

Sivuilta löytyvät myös yleisimmät etunimet jokaiselta Italian alueelta. Francesco on ykkönen suurimmassa osassa ja Alessandro sekä Lorenzo muutamassa. Valtakunnallisen listan numero 12, Giuseppe, on kivunnut kärkeen Sisiliassa ja Andrea on taas ensimmäisellä sijalla Valle d'Aostassa. Lukas, jota ei edes löydy Top20:stä, on ykkönen Etelä-Tirolin pääosin saksankielisessä autonomisessa maakunnassa.
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Francesco Francesco Francesco Francesco Francesco Francesco Francesco   
Alessandro    Alessandro    Alessandro    Alessandro    Alessandro    Alessandro    Alessandro   
Andrea Andrea Matteo Andrea Andrea Andrea Andrea
Matteo Matteo Andrea Lorenzo Lorenzo Lorenzo Lorenzo
Lorenzo Lorenzo Lorenzo Matteo Matteo Matteo Mattia
Gabriele Gabriele Gabriele Mattia Gabriele Mattia Matteo
Mattia Mattia Mattia Gabriele Mattia Gabriele Gabriele
Luca Riccardo Riccardo Riccardo Leonardo Leonardo Leonardo
Davide Davide Davide Davide Davide Riccardo Riccardo
Riccardo Luca Luca Leonardo Riccardo Davide Tommaso

Poikien nimet ovat myös pysyneet hyvin samana viimeiset seitsemän vuotta - tosin se on tyypillistä monessa muussakin maassa juuri poikien kohdalla. Ainoita selkeitä muutoksia ovat olleet Matteon ja Mattian paikkojen vaihtuminen sekä Lucan lasku ja Leonardon nousu. Muut nimet ovat pysyneet aika hyvin paikoillaan. Saa nähdä, miten Tommason käy, pysyykö se Top10:ssä. Ja kuinka kauan Francesco, Alessandro ja Andrea jaksavat kärjessä. Harmi, että tilastoja on vain vuodesta 2006 alkaen, olisi ollut mielenkiintoista nähdä, milloin Francesco nousi kärkeen.

Tytöt
  1. Sofia
  2. Giulia
  3. Aurora
  4. Emma
  5. Giorgia
  6. Martina
  7. Chiara
  8. Sara
  9. Alice
  10. Gaia
  11. Greta
  12. Francesca
  13. Anna
  14. Ginevra
  15. Alessia
  16. Viola
  17. Noemi
  18. Matilde
  19. Vittoria
  20. Beatrice
Italialaiset nimet ovat jotenkin niin kauniita ja naisellisia. Pitkiä nimiä (kolme tavua tai enemmän) on hiukan enemmän. Listalla on muutama kansainvälisesti tuttu muotinimi (Sofia, Giulia, Emma, Anna), mutta pääasiassa Italiassa seurataa ihan omia trendejä. Martina on esimerkiksi yllättävän suosittu, samoin Giorgia. Itse tykkään monesta nimestä, erikoisimpia/kauniimpia ovat
  • Chiara = Merkitys "kirkas", kuten Clara. Voisi olla Suomessa myös Kiara.
  • Gaia = Yleisesti ymmärretään kreikan kielestä (gaia = maa, äiti maa). Italiassa tarkoittaa lisäksi iloista ja voi olla myös naispuolinen versio nimiestä Gaius.
  • Ginevra = Alunperin walesin kielestä (Gwenhwyfar), kuningas Arturin vaimo. Muuttui eri kieliessä muotoihin Guinevere ja Jennifer. Ginevra on myös italiankielinen nimi Geneven kaupungille.
Alueellisesti Sofia johtaa kirkkaasti, Giulia neljällä alueella. Etelän Campaniassa ja Basilicatassa ykkösenä on Francesca (valtakunnallisesti sijalla 12). Etelä-Tirolissa mennään myös omia latuja, siellä kärjessä on Emma.
 
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Giulia Giulia Giulia Sofia Sofia Sofia Sofia
Sofia Sofia Sofia Giulia Giulia Giulia Giulia
Martina Martina Martina Sara Martina Giorgia Aurora
Sara Sara Sara Martina Giorgia Martina Emma
Chiara Chiara Giorgia Giorgia Sara Emma Giorgia
Aurora Giorgia Chiara Chiara Emma Aurora Martina
Giorgia Aurora Aurora Aurora Aurora Sara Chiara
Alessia Alessia Alessia Alice Chiara Chiara Sara
Francesca Francesca Alice Emma Alice Gaia Alice
Alice Alice Francesca Alessia Alessia Alice Gaia

Tyttäjen puolella on (taas) enemmän variaatiota. Sofia ja Giulia ovat tosin jakaneet kärkipaikan viime vuosina, mutta sitten onkin mielenkiintoisempaa. Emma nousee huimaa tahtia ja saa nähdä, kuinka korkealle se ehtii ensi vuonna ja pystyykö se uhmaamaan Sofian ja Giulian valta-asemaa. Moni nimi (Martina, Sara, Giorgia) on sitä viime vuosina yrittänyt, mutta väsähtänyt. Auroralla saattaa myös olla mahdollisuus nousta vielä jokunen sija ylöspäin.

Viime vuosien Top30:stä löytyy muutama mielenkiintoinen nimi lisää:
  • Ludovica = Kaunis, keskiaikaistyylinen nimi, samaa kastia Ginevran kanssa.
  • Giada = Jade italiaksi.
  • Arianna = Kreikan mytologiasta, nimestä Ariadne.
  • Asia
  • Ilaria = Naispuolinen versio nimestä Hilarius (iloinen) - Suomessa tuttu pojannimi Ilari.
 -O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti