sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Puu-Vallilan, Arabian ja Olympiakylän pihakirppikset

Tämä viikonloppu oli varsinainen kaupunkikulttuurin ja kirppisintoilijan paratiisi. Puu-Vallilan pihakirppis järjestettiin lauantaina ja sunnuntaina, Arabiassa oli katufestivaalit ja Olympiakylässä oli pihakirppis tänään. Lisäksi eilen oli ravintolapäivä. Pirkkolassa olisi ollut myös pihakirppis tänään, mutta sinne en enää jaksanut mennä. Sää suosi kaikkia tapahtumia, mikä oli hyvä - Herttoniemen ihana pihakirppistapahtuma kun lössähti pari viikkoa sitten sateeseen.

Puu-Vallilasta tykkäsin tosi paljon. En olekaan tainnut siellä koskaan kunnolla kävellä, en ainakaan ihastuttavilla sisäpihoilla. Tykkään tunnelmasta, jossa yhdistyvät romanttiset satavuotiaat eriväriset puutalot, sekavat puutarhat ja korkeuserot. Asukkaina on yllättävän paljon nuoria ja lapsiperheitä - joko sukupolvenvaihdos menossa tai sitten kyseessä pienet vuokra-asunnot.








Uskomatonta ajatella, että tämä kaikki meinattiin purkaa 1970-luvulla kerrostalojen tieltä. Paljon Helsingin puutaloista katosi noihin aikoihin, mutta onneksi tämä ja pari muuta kaupunginosaa säilyivät - ei vähiten sinnikkäiden asukkaiden ja muiden puolustajien ansioista. 






En muistanutkaan, miten suuri tapahtuma Arabian Katufestivaali onkaan! 20 000 osallistujaa ja sen kyllä huomasi. Tekemistäkin oli Taiteiden yön tapaan. Tämän vuoden erikoisuus oli Jukka Hakasen maalaama muraali. Siitä tuli hieno! Muraali muistuttaa Berliinistä, jossa niitä on useampikin. Toivottavasti seinätaide lisääntyy Suomessa. Muutenkin tuntuu siltä, että täällä alkaa pilkahdella Berliinin fiilistä siellä täällä - seinämaalauksien lisäksi näitä katutapahtumia, pieniä kauppoja ja ravintoloita, yhteisöllisyyttä. No, ehkä Arabia/Vallila/Käpylä ei ole ihan Prenzlauer Berg tai Kreuzberg, mutta sinne suuntaan.




Musiikkia löytyi jokaiseen makuun. Kuulin parin tunnin aikana ragtimea, heviballadeja, arfikkalaista rumpumusaa, soulia, ultrabra-tyylistä lapsille, räppiä, Hair-musikaalia, reggaeta, klassista kuorolaulua ja vihaista naisrokkia.


Aurinkovoimalla toimiva dj-setti:



Myös ruokapuolessa oli sama runsauden pula. Tuntuu kuin koko maailma olisi ollut kokkaamassa: Syyria, Ukraina, Peru, Vietnam, Tiibet, Burkina Faso jne. Aivan mahtavaa saada kokeilla sellaisia ruokia, joita ei edes tiennyt olevan olemassa. Ja muutenkin laajentaa sivistystään sekä vain viettää mukava iltapäivä auringossa. 


Tänään sitten täällä Olympiakylän funkkismaisemissa. Isoja pihoja, mäntyjä, paljon tilaa, vaaleita taloja. Ja ihan mukavasti myyjiä - näin vielä kolmen aikaan näkyy osa vielä istuvan tuolla ulkona. Ehkä menen ensi vuonna itsekin myymään (nyt ei pääsiäsen kirppiksen jälkeen vielä ole kerääntynyt tarpeeksi tavaraa).




Inspiroiduin muiden kauniista istutuksista, tarkoitus on nimittäin siistiä kesän aikana yhteistä piha-aluettamme. 



Kaikenlaista hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä tuli löydettyä; kakku/leivosalusta, rottinkikoreja keittiöön, elokuvajulistekirjat, Arabian kukkaruukkuja ja säilytyshyllykkö eilen.



Tänään löysin 50-luvun tyylisen lampun olkkariin, lisää lankoja neuletilkkupeittoon, pari kivaa kirjaa, kauniit minitarjottimet, hauskan puuraketin keittiön ikkunan punaisten esineiden kokoelmaan sekä sen parhaan löydön eli pöydän parvekkeelle. Tätä pöytää olen kaikkein eniten kaivannut, vaikka kyllä moni muukin asia tulee tarpeeseen. 


Mukavia nämä kaikki kaupunginosatapahtumat, joista on tullut vuosien saatossa jo perinne. Rytmittävät kevättä ja tuovat kivaa tekemistä. Ensi viikonloppuna on vielä siivouspäivä ja kesäkuun alussa Käpylän kyläjuhlat. Sitten onkin kesä alkanut.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti