keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Toukokuun istutuksia

Sain tänään parveketta hieman järjestettyä ostettuani kaksi puulatikkoa läheisestä kukkakaupasta. Olen tarvinnut jonkinlaista koroketta kasveille, jotta ne saisivat enemmän valoa ja tulisivat paremmin esille kuin pelkästään parvekkeen lattialla. Mietin ensin nikkaroivani itse hyllykön, mutta päädyin sitten tällaiseen helpompaan ratkaisuun. Ehkä vielä joskus teenkin itse jotain, mutta laatikot käyvät pikaratkaisuna hyvin.


Parvekeistutukset kehittyvät vielä aika lailla: Pelakuut siirtyvät parvekelaatikkoon heti kun siellä nyt kituuttavat tulppaanit ovat kukkineet. Kaikki parvekelaatikoihin istuttamani sipulikasvit ovat nimittäin kasvaneet vain pari senttimetriä. Jopa krookukset. Jospa ne kukkisivat ennen kesäkuun alkua. Mansikat tulisivat sitten pelakuiden paikalle.Yhdelle parvekelaatikolle olisi vielä tilaa - ajattelin istuttaa sinne vihanneksia (rukola, papu ja retiisi).


Kukkaruukuissa on tänä vuonna pelakuun ja mansikan lisäksi seuraavia istutuksia:
  • Kaksi erilaista daaliaa (toinen kesti talven yli, toinen Dahlia "Selma Lagerlöf")
  • Punaisia gladioluksia (Gladiolus x hortulanus "Espresso")
  • Tuoksuherne (Cupari)
  • Keltakosmoskukka (Polidor mixture)
  • Kalifornian tuliunikko (Carmine King)
  • Kahta erilaista keltaista narsissia (Yellow Cheerfullness & Rip van Winkle)
Saa myös nähdä, onnistuivatko viime vuotiset perennat talvehtimaan kellarissa. Moni perenna ei tykännyt kellarin kuivuudesta, mutta pari näyttää elonmerkkejä.


Osaan ruukuista ja laatikoista olen istuttanut kahta eri kasvia. Esim. alla olevassa parvekelaatikossa on sinitähtihyasinttia ja kevättähteä (joiden siis olisi pitänyt jo kukkia) sekä kehäkukkaa. Krookus, päivänlilja ja pensaskrassi viihtyvät toisessa parvekelaatikssa sekä narsissi & kosmoskukka ja daalia & tuoksuherne ruukuissa. 


Orvokit kukkivat aika vaatimattomasti amppelissa. Ehkä nyt vain on ollut liian kylmä. 


Vähän järjestelyä ja istuttelua vielä (mietin, haluaisinko vielä kirsikkatomaatin) - sekä etenkin lämpöä ja aurinkoa - niin parveke on varsinainen keidas.


Istuttaminen on jatkunut myös sisällä. Olen vaihtanut lähes jokaisen kukan mullan ja istuttanut pari uutta tainta (juoru ja rönsylilja). Työpaikan muutto aiheutti sen, että uuteen työpisteeseen ei saa tuoda huonekasveja. Viisi kasvia tuli sitten takaisin kotiin. Nyt etsin niille uutta rakastavaa kotia, kuten näille uusille taimillekin. 


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti