keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Etunimiä maailmalta 37 - Luxemburg

Luxemburgin nimenanto on mielenkiintoista - se kuvaa hyvin maan monikielisyyttä sekä sijaintia Ranskan ja Saksan välissä. Luxemburgissahan on kolme virallista kieltä, ranska, saksa sekä luxemburgin kieli, joita käytetään eri tilanteissa. Monella luxemburgilaisella on tämän sekamelskan seurauksena ranskalainen etunimi ja saksalainen sukunimi. Lisäksi käytetään luxemburgilaisille tyypillisiä lempinimiä esim. Pit (Pierre), Heng (Henri), Charel (Charles), Jenk (Jean-Claude), Gréit (Marguerite), Kätt (Catherine). Lukuisat ulkomailta muuttaneet ovat sekoittaneet pakkaa lisää ja nimissä näkyvät niin portugalilaiset, balkanilaiset kuin italialaiset juuret. 

En löytänyt mistään virallisia tilastoja, mutta kuitenkin lyhyen jutun Luxemburger Wortissa. Joitain tietoja aikaisemmilta vuosilta löytyy myös sieltä täältä: 2013 Luxemburger Wortista ja 2011 L'essentiel Onlinesta. Ei siis paljon, mutta sentään jotain. Suosituimmat Luxemburgissa vuonna 2014 annetut nimet ovat siten

Tytöt
  1. Emma
  2. Lara
  3. Zoé
  4. Amy
  5. Sarah
  6. Charlotte
  7. Emily
Pojat
  1. Gabriel
  2. Leo
  3. Luca
  4. Noah
  5. David
  6. Tom 
  7. Ben
Lyhyet nimet ovat muotia myös Luxemburgissa. Ehkä nimissä on jotain ranskalaista vivahdetta, mutta aika kansainvälisiltä ne kyllä näyttävät - paljon samoja nimiä kuin monessa muussakin maassa (Emma, Charlotte, Emily; Leo, Luca, Noah). Luxemburger Wortin mukaan perinteiset nimet (esim. Tun ja Léonie) ovat myös tulossa taas muotiin.

Vuonna 2013 suosittuja nimiä olivat:
  • Pääkaupunki: Amy, Emily & Eva; Luca, Noah & Charel
  • Esch/Alzette: Noah & Luca
  • Ettelbréck: Mia, Emma & Tatiana; Logan, Pedro & Santiago

2011 taasen:
  • Pääkaupunki: Emma, Lea & Laura; Luca, Leo & Lucas
  • Wiltz: Alena, Emira, Liz & Lynn; Alen, Emir, Pit, Charel & Tom
  • Ettelbréck: Emma, Lara, Lea, Anna & Mathilde; Luca, Noah, Mathis, Pit & Alex

Näissä nimissä näkyy hyvin Luxemburgin monikielisyys ja -kulttuurisuus: perinteiset nimet Pit ja Charel, bosnialaiset Emir ja Emira, slaavilaiset Alen ja Alena sekä portugalilaiset/espanjalaiset Pedro ja Santiago.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti