tiistai 21. heinäkuuta 2015

Arabianrannassa - arkkitehtuuria ja luontoa

Olen käynnyt lukemattomat kerrat Arabianrannassa - mutta jostain ihmeen syystä kameran kanssa asioita näkee ihan eri tavalla kuin ilman. Silloin huomaa esimerkiksi jotenkin paremmin yksityiskohtia. Mutta kaikkein suurin oivallus tuli siitä, että Arabianrannan arkkitehtuuri muistutti minua niistä taloista, joita kuvasin viime keväänä Berliinissä ja Hampurissa. Niistäkin löytyi värejä, parvekkeita, rytmitystä jne. Eli ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan saadakseen esteettisiä elämyksiä. Tai ehkä kuitenkin, sillä ilman viime kevään Saksan matkaa en olisi ehkä samalla tavalla huomioinnut näitä asioita.

Yksi Arabianrannan huomionarvoisista seikoista on taide. Helsingin kaupunki velvoitti rakennuttajia käyttämään 1-2 % rakennuskustannuksista taiteeseen. Sopii hyvin alueelle, sillä sijaitseehan täällä niin Arabian tehdas kuin taidekorkeakouluja. Taideteoksia on vähän joka puolella, pieni ja suuria, osa niin arkisia, että niitä ei edes huomaa ilman opasta, osa piilossa ja osa näkyvillä. Vuonna 2010 tehty esite listaa jo 80 taideteosta, nyt niitä on varmasti jo lisää. Itse tykkäsin eniten näistä:

Kivi ja Tuuli Sotamaan "Sirocco" - voimakas väri, liikkuva muoto ja sopiva myös lasten leikeille.


Ann Sundholmin "Oasen" - tästä tulee aina mieleen Ultra Bran "Savanni nukahtaa": "...myös me nukahdamme, väsyneet leijonat...".


Annika Bergvik-Forsanderin "Gländtan" - värikäs ja niin retro


Taide jatkuu myös talojen pintamateriaaleissa. Tässä on yhdistetty hienosti mosaiikkia perusvalkoisee (muistuma Arabian tehtaaseen ja Gaudíin). Tykkään lisäksi pyöreistä ja aaltoilevista muodoista.



Toisekseen olen aina tykännyt epäsymmetrisesti rytmitetyistä parvekkeista. Näissä taloissa on myös hieno väritys sekä mielenkiintoinen rei'itetty pintamateriaali.



Upea tornitalo lähellä rantaa, jonka yksinkertaiset koristukset ovat väriläiskät, komeat parvekkeet sekä eripari-ikkunat. 


Kun katseen kohdistaa ylös, löytää erilaisia parvekemuodostelmia:


Tämä saunan parveke on itse asiassa taideteos, Markku Hakurin "Tuulenpesä". Linnunpesä siitä tuleekin heti mieleen ja tekijä on ajatellut sitä tehdessään Vanhankaupunginlahden lintuja. 


Hieno idea ikään kuin irroittaa ylin kerros ja panna se leijumaan muun talon päälle.


Arabianrannassa on myös runsaasti luontoa. Monessa talossa on vehreät sisäpihat. Lisäksi tyhjältä tontilta löytyy kaupunkiviljelyalue.


Toinen hieman pienempi, oli yhdellä pihalla. Näitä vain lisää ympäri Helsinkiä!


Tykkään siitä, että ranta on jätetty paikoin luonnonmukaiseksi niityksi. Kaikki niityt eivät tosin ole niin hyvin hoidettuja, mutta tämä on kaunis.


Monet puut ovat tuulen seurauksesta vinoutuneet.


Läheisessä Lammassaaressa kävin muutama viikko sitten. Pitkospuut ja luonnonsuojelualue pääkaupungissa ovat elämys.




Arabianrannassa parasta on kaavoihin kangistumattomuus - yllätykset, taide ja että on tehty enemmän kuin on pakko. Luonnonläheisyys on toinen ja ei mitenkään vähempiarvoisempi seikka. Ajattelin nyt kesälomalla tutustua muutamaan muuhun uuteen asuinalueeseen Helsingissä / pääkaupunkiseudulla ja on mielenkiintoista nähdä, miten nämä minulle tärkeät asiat tulevat niissä näkyviin.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti