perjantai 7. elokuuta 2015

Parveke viikolla 32

Tämän kesän luonnonvoimat ovat olleet aika rankkoja parvekekasveille - sadetta, tuulta ja koleaa ilmaa. Suurin osa kukista on myöhässä ja joihinkin kasveihiin on iskenyt lehtiä ruskettava ja kellertävä tauti. Toivotavasti ne kuitenkin jaksavat kukkia ja tuottaa satoa. Toinen papuistutus on aika huonossa hapessa, saa nähdä miten se selviää :-(. Auringonkukat ja yhdet syyskukkijat (joiden nimeä en enää muista) ovat jo nupulla ja toivon kovasti, että kukat ehtivät avautua. Gladiolus työntää yhä vain pelkkää lehteä ja daalioiden kasvu pysähtyi jo kuukausi sitten, vaikka olen niitä lannoittanut. Pidetään peukkuja, että elokuun helteet innostaisivat vielä kasveja.


Jotain hyvää kuitenkin! Pelakuut ovat aloittaneet toisen kukinnan ja kirkas punainen ilahduttaa. Aikaisemmat maratonkukkijat eli orvokit ovatkin vihdoin nuupahtaneet. Täytyykin siivota parveketta ja vaihtaa ehkä jotain syyskukkia tai ainakin lyhdyt elokuun pimeitä iltoja varten.


Jos nämä pienet pavut jaksavat kasvaa ja lehdet eivät kellastu liikaa, niin sadosta tulee ihan hyvä!


Kolme vihreää kirsikkatomaattiakin odottaa kovasti punastumista.


Säävastoinkäymisistä huolimatta tämä on ollut hyvä parvekekesä. Paljon olen oppinut, etenkin mitä parvekkeella kannattaa viljellä ja mitä ei. Toisaalta voi olla, että aurinkoisempana kesänä kasvu olisi vielä parempaa. Ensi vuodeksi laitan muistiin ainakin pelakuut, orvokin, tomaatin ja pavut. Monivuotisia kukkia on vaikea talvehtia ja ne tarvitsevat muutenkin enemmän tilaa juurilleen - joten istutan jäljelle jääneet yhteiselle pihalle. Yksivuotisia siemenestä kasvatettavia kukkia voi kokeilla myös, mutta pitää miettiä tarkkaan milloin ne istuttaa ja mitä istuttaa. Nyt kukinta painottuu vasta elokuulle ja kaikki eivät edes nousseet kunnolla (tosin säässäkin on syynsä).

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti