perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kolmen maun ravistelukakku

Kakun nimi saattaa kuulostaa oudolta, mutta sen takana piilee saksankielisissä maissa tuttu "Schüttelkuchen" (schütteln = ravistella, Kuchen = kakku). Reseptejä on pilvin pimein ja tämä kakku löytyy kymmenisen vuotta sitten ostetusta Backen mit Pfiff -lehtisestä. Näiden ravistelukakkujen nerous piilee siinä, että uunissa paistettavia kakkuja voi leipoa vaikka ei omistaisi (sähkö)vatkainta. Tarvitaan ainoastaan kannella suljettava astia. Parhaiten ravistelukakun idea selviää reseptin avulla:
Kolmen maun ravistelukakku

5,5 dl vehnäjauhoja (tai 350 g - alkuperäisessä ohjeessa osa aineista grammoina)
2 tl leivinjauhetta
1 3/4 dl sokeria (150 g)
2 tl vaniljasokeria
175 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
1,5 dl maitoa

Maut:
1 omena
1/2 dl pähkinärouhetta (alkuperäisessä ohjeessa unikonsiemeniä)
Purkki säilykekirsikoita tai päärynöitä (n. 400 g) tai 100 g suklaata rouhittuna

Kuori omena, poista siemenet ja raasta karkealla terällä. Jos käytät säilykepäärynöitä, pilko kukin lohko 3-4 osaan. Sulata voi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (n. 24 cm halkaisija). 

Siivilöi jauhot  vähintään 1,5 litraa vetävään astiaan, jossa on tiiviisti suljettava kansi. Yhdistä jauhoihin muut kuivat aineet (leivinjauhe,sokeri ja vaniljasokeri). Yhdistä toisessa kulhossa kaikki nestemäiset ainekset (sula voi, kananmunat ja maito), sekoita kevyesti. Kaada nestemäiset aineet kuivien aineiden joukkoon, sekoita kevyesti. Sulje kansi ja ravista noin minuutti. Avaa kansi ja sekoita hieman. Toista kaksi kertaa.

Jaa taikina kahtia. Sekoita toiseen puoliskoon raastettu omena ja toiseen puoliskoon pähkinärouhe tai unikonsiemenet. Laita vuokaan ensin omenalla maustettu taikina. Lisää päälle säilykehedelmät tai suklaarouhe. Laita päällimmäiseksi pähkinä/unikonsiementaikina. Sekoita kerroksia hieman haarukalla (kuten tiikerikakkua tehdessä).

Paista 175 C uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. 
Pari lisävinkkiä:
  • Kolmen maun kanssa voi käyttää omaa mielikuvitusta - mitä sattuu kaapista löytymään tai mitkä sopivat hyvin yhteen. 
  • Omena-päärynä-unikonsiemen on hyväksi kokeiltu yhdistelmä. Eilen tein mauilla omena-suklaaruohe-manteliruohe, ja hyvältä maistui sekin.
  • Ravistelussa kannattaa olla varovainen, että kansi on todella kiinni. Olen myös huomannut, että ylös-alas -liikkeen lisäksi sivuttainen ravistelu toimii hyvin. Parasta ravistella vuorotellen eri suuntiin.
  • Ravistelukakut sopivat mainiosti aloittelijoille sekä lasten kanssa leipoessa. Kun kaikki valmistelut tekee oikeassa järjestyksessä, valmistuu kakku nopeasti ja helposti.
Kuvaa ei nyt ole, koska kakku syötiin lähes loppuun tänään töissä. Mutta näyttää ihan perinteiseltä kuivakakulta.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti