sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Parvekeistutuksia vol. 2016

Kun sää lämpeni vapun jälkeen, alkoivat sormet syyhytä puutarhatöihin. Ostin viikolla muutamia taimia sekä multaa ja laitoin parvekkeen kuntoon. Väreiksi valitsi samat kuin viime vuonna eli keltaisen, oranssin, vaaleanpunaisen ja punaisen. Jotenkin se on niin iloinen ja energisoiva yhdistelmä. Kukiksi valitsin helppoja lajeja. Parveke on aika varjossa ja kahtena viime kesänä olen hieman oppinut, mikä täällä parhaiten kasvaa ja mikä ei.

Oransseista orvokeista olen haaveillut jo jonkin aikaa. Ostin seitsemän isoa oranssia orvokkia ja neljä pientä keltaista. Ajattelin ensin, että olisin viime vuoden tapaan istuttanut orvokit amppeliin. Mutta ne näyttävätkin hauskoilta vuorotellen pitkässä parvekelaatikossa.


Amppeliin päätyivät sen sijaan kaksiväriset petuniat. Petunioita en ole aikaisemmin kokeillut, mutta olettaisin niiden perinteisinä parvekekukkina selviävän. Toinen kukka, mistä haaveilin jo viime vuonna, on mustasilmäsusanna. Ostin vahingossa innoissani aika ison yksilön - toivottavasti se selviää toukokuun viileistä öistä.




Pelakuut ovat varma valinta näissä olosuhteissa. Ostin kahta sävyä: vasemmalle puolelle kaksiväristä vaaleanpunaista ja oikealle puolelle punaista. Lisäksi istutin neljänteen parvekelaatikkoon krassin taimia. Viime vuonna yritin kasvattaa krassia siemenestä, mutta se ei onnistunut kylmän ja sateisen sään vuoksi. Toivottavasti taimet viihtyvät paremmin.


Kolmas asia, mistä olen haaveillut, on ruukkuporras. Granitilla on sopivan kevyitä ja kapeita malleja. Sopii todella hyvin tilaan! Viime vuonna kirppikseltä löytämäni parvekepöytä on ihan ok, mutta yritän tänä vuonna pitää vähemmän kasveja ja toisaalta saada tilaa myös parvekkeella olemiseen. 


Kesäkuun alussa haluaisin istuttaa vielä joitain vihanneksia (ruukkuportaassa on tilaa) ja kirsikkatomaatti olisi myös mukava. Ja katsotaan, mitä viimevuotisille daalioille kuuluu. Muuta en ajatellut tänä vuonna kokeilla, jotta nämä varmasti onnistuvat. Lisäksi mietin, miten saisin parhaiten jonkinlaisen istumapaikan mahtumaan parvekkeelle - vielä sellaisen, mihin parveketyynyni sopisivat. Mietin ensin puukoreja, mutta ne eivät kestä istumista. Katsotaan siis, mitä keksin.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti