tiistai 17. toukokuuta 2016

Rinnettä rakentamassa

Talonyhtiössämme on iso piha 1940-luvun malliin, joka pohjautuu tunnetun puutarhasuunnitelija Elisabeth Kochin piirroksiin. Alkuperäisiä suunnitelmia ei tietääkseni kuitenkaan ole suoraan toteutettu ja nykyinen piha on sekoitus eri tyylejä ja istutuksia. Koska puutarhanhoito on rakas harrastukseni, olen enemmän kuin tyytyväinen, kun sain luvan alkaa remointoimaan yhteistä pihaa. Kochin suunnitelmien mukaan sitä ei voi eikä kannata rakentaa, mutta vanhaa tyyliä on hyvä noudattaa, jo ihan suojelukaavankin takia.

Päätin että otan tänä vuonna käsittelyyn vain muutaman kohdan - koko piha olisi kerralla ihan liian iso urakka omien töiden ohella. Heinittynyt rinne on yksi tämän vuoden kohteista. Olen tehnyt sitä nyt kaksi iltaa ja oletan että neljä iltaa vielä menee, kunnes saan koko rinteen kuntoon. Kaivoin kivet rinteestä mullan alta, muotoilin rinteen uudestaan ja lisäsin jonkin verran hyvää uutta multaa.


Juuri mitään istutuksia ei ollut enää jäljellä, sillä heinä oli vallannut koko rinteen. Yhden kuunliljan siirsin uudelle paikalla. Viime vuonna olin istuttanut kaksi päivänliljaa ja yhden akileijan, jotka olivat juurtuneet hyvin. Istutin niiden kavereiksi vielä kaksi akileijaa lisää sekä kaksi kurjenpolvea. Kaikki sopivat hyvin puolivarjoon sekä leviävät itsekseen.


Muut istutukset ovat vielä tulossa. Lisäksi multaa tarvitsisi lisää, samoin kiviä ylimmmäksi / neljänneksi tasoksi. 


Tässä on sitten loppurinne. Jatkan vasta kunhan skillat ovat kuihtuneet ja ne on helpompi istuttaa uudestaan. Kuten huomaa, aikaisemmin kivet on heitelty ihan sikin sokin - onkin todella mukavaa saada rinteestä siistimpi ja myös mielestäni paremmin talon ja sen perustamisajankohdan henkeen sopiva. Ja puutarhatöitä on tietenkin todella mukava tehdä.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti