maanantai 23. toukokuuta 2016

Wieniläinen suklaaravistelukakku

Kotona oli hieman liikaa mannaryynejä ja mietin, mitä niistä voisi tehdä. Etsin jonkin aikaa sopivaa reseptiä, kunnes se köytyi ravistelukakkujen reseptejä sisältävästä vihkosesta. Kakun nimi on saksaksi "Wiener Griesskuchen" eli oikeastaan wieniläinen mannaryynikakku. Mutta minusta suklaaravistelukakku kertoo mausta ja tekotavasta paremmin. Töissä nimeksi tuli parin ruotsinkielisen kollegan oivalluksen takia wieniläinen possukakku, koska saksan sana "Griess" lausutaan "gris, joka taas tarkoittaa ruotsiksi possua. Tosin possua tämä ohje ei ole nähnytkään - sen sijaan kaikenlaista hyvää eli suklaata, kaakaota, hasselpähkinöitä, kanelia ja kahvia. Kakku on aika tuhti, ja sen kanssa sopii mainiosti vaahdotettu vaniljakastike. Töissä kakku maistui hyvin ja siksi saanut siitä edes kuvaa.
          
           2 dl vehnäjauhoja
           2 tl leivinjauhetta
           3 dl mannaryynejä
           2 tl vaniljasokeria
           2 dl sokeria
           3 rkl kaakaojauhetta
           1/2 tl kanelia
           1 dl hasselpähkinärouhetta
           125 g suklaata
           200 g voita
           2 dl maitoa
           5 rkl kahvia
           4 kananmunaa

           Rouhi suklaa. Sulata voi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (22 cm halkaisijaltaan).
           Laita pari litraa vetävään kannelliseen muovirasiaan jauhot, leivinjauhe, mannaryynit sekä 
           sokerit. Sulje kansi ja ravistele pari kertaa voimakkaasti, jotta ainekset sekoittuvat. Lisää
           kaakaojauhe, kaneli sekä pähkinä- ja suklaarouheet. Ravistele uudelleen n. 15 sekunttia.
          
           Sekoita pienessä kulhossa sulatettu voi, maito, kahvi ja kanamunat. Kaada nesteet kuivien
           aineiden päälle rasiaan ja sulje kansi. Ravistele minuutti. Avaa kansi, sekoita ja ravistele 
           kansi suljettuna taas minuutti. Avaa kansi, varmista että kaikki ainekset ovat varmasti
           sekoittuneet. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 40-45 minuuttia 175 C.

Jos haluaa erittäin suklaisen kakun, niin kanelin ja kahvin voi jättää pois. Kakku on hyvin perinteinen ja keskieurooppalainen, sopii myös tarjottavaksi lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Ohjeessa suositellaan lisäksi kastiketta munalikööristä, espressosta ja tomusokerista.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti