tiistai 23. syyskuuta 2014

Aikuisten popmusiikkia

Meillä ei ollut kotona mitenkään hirveästi musiikkia (tai ei niin paljon kuin ihmisillä on nykyään). Ehkä siksi tietyt laulut jäivätkin hyvin mieleen. Yksi kasetti oli hyvin yksinkertainen: mustaa muovia ja keltainen etiketti, jossa luki "Aikuisten popmusiikkia". Sepä vasta on jännä nimi kenelle tahansa lapselle. Mietin nyt, että mikä siitä teki erityisesti aikuisten popmusiikkia. Ei ole vielä selvinnyt.

Mutta laulut siis jäivät mieleen ja nyt aikuisena olen googlen ja youtuben avulla löytänyt melkein kaikki. Tai siis oletan että kaikki tai melkein kaikki, sillä en ole vielä löytänyt alkuperäistä kasettia. On ollut tosi mielenkiintoista huomata, miten vain pieni osa sanoja riittää ja kappale on löytynyt. Ja toinen mielenkiintoinen seikka on se, kuinka suosittuja nämä laulut olivat 70-luvulla. Oletan, että kasetti oli kokoelma 1970-luvun alun hittejä - osa myös vanhempia, mutta uusina versioina.

Tässä löytämäni laulut (linkki aina nimessä). Mukava fiilistellä ja miettiä, mitä ajatuksia ja mielikuvia kappaleista tulee.

Neil Sedaka: Laughter in the rain

Neil Sedakaa oli kasetilla muutama kappale. Tämä laulu on kaunis tarina yksinkertaisesta hetkestä - kävelystä rakkaan kanssa sateessa. Sedakalla on pehmeä ääni ja video on aivan ihana.

Helen Reddy: Leave me alone

Helen Reddyltä on vielä enemmän kappaleita kasetilla. Hän olikin erittäin suosittu 70-luvulla. Ja ei ihme - upea ääni ja asenne. Tässä kappaleessa on hienot vasket ja ne sopivat myös mainiosti Helenin ääneen. Tykkään myös kuorosta. Sanat ovat oikeastaan surulliset.

The New Seekers: Beg, steal or borrow  

Euroviisukappalekin mahtuu mukaan - tällä kertaa Iso-Britanniasta. The New Seekers sijoittui tällä kappaleella toiseksi vuonna 1972 ja kyllä ihan ansioista. Laulujen harmoniat ovat kauniita ja tykkään myös kappaleen sanomasta. Ja ei sovi jättää mainitsematta mahtavia vaatteita ja kampauksia.

Helen Reddy: Delta Dawn

Tykkään tästä Helen Reddyn versiosta enemmän kuin alkuperäisestä (Tanya Tucker) - Helenillä on pehmeämpi ääni. En vain oikein vieläkään tajua, mikä on laulun sanoma, ehkä se joskus avautuu. Lopussa hieno modulaatio.

Helen Reddy: I am woman  

Tämä on varsinainen tasa-arvon ja naisten voiman ylistys! Tai oikeastaan kenen tahansa. Tykkään tosi paljon sanoista, tässä parhaat:
You can bend but never break me
'Cause it only serves to make me
More determined to achieve my final goal
And I come back even stronger
Not a novice any longer
'Cause you've deepened the conviction in my soul

I am woman watch me grow
See me standing toe to toe
As I spread my lovin' arms across the land
But I'm still an embryo
With a long long way to go
Until I make my brother understand
Varsinainen voimalaulu!

Neil Sedaka: Calendar girl 

Harmiton ja hauska laulu. Sanoissa mukavaa leikittelyä kuukausilla. Jotenkin myös niin amerikkalainen.
(May)
Maybe if I ask your dad and mom
(June)
They'd let me take you to the junior prom
(July)
Like a firecracker
I'm aglow
(August)
When you're on the beach you steal the show
 Lisäksi kiva kuoro, kilisevät kellot ja rumpu. 

Captain & Tennille: Love will keep us together

Tennillellä on upea hymy sekä ilmeet ja tietty ääni. Videolla on lisäksi tosi hyvä meno päällä. Kuinka joku voi soittaa kahta pianoa samaan aikaan - mieletön pianovirtuoosi! Kampaus ja tyyli sopivat myös aikaan. Ihaninta on se, että Tennille ja hänen kapteeninsa ovat olleet pariskunta nelisenkymmentä vuotta.

Jesus Christ Superstar: Everything is alright

Tästä rock-oopperasta löytyy kasetilta myös kaksi laulua. En lapsena tietenkään tajunnut, mistä tarinasta on kyse, vasta myöhemmin. Laulussa on lempeä perusmelodia ja ajatuksia herättävät sanat:
Judas
Woman your fine ointment
Brand new and expensive
Should have been saved for the poor
Why has it been wasted?
We could have raised maybe
Three hundred silver pieces or more
People who are hungry
People who are starving
Matter more
Than your feet and hair

Jesus
Surely you're not saying
We have the resources
To save the poor from their lot?
There will be poor always
Pathetically struggling
Look at the good things you've got!
Think while you still have me
Move while you still see me
You'll be lost
You'll be so sorry
When I'm gone
Kappaleessa tulee hienosti esille Juudaksen ja Jeesuksen erilaiset näkemykset tilanteesta. Itse ymmärrän myös Juudasta, joka haluaisi pelastaa mahdollisimman monta. Jeesuksen näkemys tässä kappaleessa on aika lohduton, mutta ehkä hän oli väsynyt? Inhmillinen näkemys oopperan tekijöiltä. Ja vaikeita päätöksiä vaikeissa tilanteissa.

Jesus Christ Superstar: I don't know how to love him

Kaunis laulu naisesta (täsäs Maria Magdalena), joka tajuaaa tunteensa ja kasvaa ihmisenä. Tykkään laulun kasvavasta intensiteetistä - siinä on tunnetta mukana.

Neil Sedaka: Breaking up is hard to do

Tästä kappaleesta on kaksi versiota: tämä 70-luvun slovari ja alkuperäinen nopeampi 60-luvun poppibiisi. Mutta tällaisena kappale oli kasetilla ja minusta se kuulostaa paremmalta. Hyvää fiilistelyä.

Cilla Black: You're my world

Niin romanttinen (sanat ja melodia), ehkä jopa pateettinen, mutta kauniilla tavalla. Alunperin italialainen laulu ja kyllähän sen kuuleekin. Cillalla on upea ääni ja tykkään myös dramaattisista viuluista (vai mikä soitin se onkaan).

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti