torstai 4. syyskuuta 2014

Etunimiä maailmalta 21 - Portugali

Portugalin nimiin pääsin käsiksi erinomaisen nimiblogin Nomes e mais nomes kautta. Se onkin hyvä, sillä Portugali on jälleen yksi maa, jonka virallisiin tilastoihin on todella vaikea päästä käsiksi. Nimien pitäisi mahdollisesti löytyä sisäministeriön alaisen Instituto dos Registos e do Notariadon sivuilta, mutta vaikka etsin ja etsin, niin en löytänyt nimilistoja - jotain virallista tietoa kyllä nimien rekisteröimisestä ja sallituista nimistä. Nimiblogi on kuitenkin saanut jotenkin instituutilta suosituimpien nimien listat, joten se on siten luotettava lähde.

Suosituimmat vuonna 2013 annetut nimet Portugalissa ovat siis:

Tytöt
  1. Maria
  2. Matilde
  3. Leonor
  4. Mariana
  5. Carolina
  6. Beatriz
  7. Ana
  8. Inês
  9. Lara
  10. Margarida
  11. Sofia
  12. Joana
  13. Francisca
  14. Laura
  15. Madalena
  16. Luana
  17. Diana
  18. Mafalda
  19. Rita
  20. Sara  
Hyvin kauniita ja perinteisiä nimiä Portugalissa. Yksi syy on todennäköisesti se, että Portugalissa lapselle saa antaa vain sellaisen nimen, joka löytyy viralliselta listalta. Päivitettävältä listalta voi helposti tarkistaa, mikä nimi on sallittu ja mikä ei. Esim. Africana, Militana, Nelson, Kelly ja Rai on sallittu, África, Miliana, Nelso, Peggy ja Raí ei. Logiikka on kai siinä, mikä nimi on portugalilaisen nimiperinteen mukainen, mutta vaikea sitä logiikkaa on minun kyllä välillä seurata.

Maria on erittäin suosittu - sen sai 4638 tyttöä, kun toisena tulevan Matilden sai 1997 tyttöä. Maria esiintyy usein yhdysnimissä ja vuoden 2013 suosituimmista yhdysnimistä kuusi ensimmäistä on Maria-alkuisia: Maria Inês, Maria Leonor, Maria Francisca, Maria Clara, Maria João ja Maria Beatriz. En tosin ole täysin varma, ovatko nämä suomalaisen määrityksen mukaan yhdysnimiä vai ensimmäisiä ja toisia etunimiä.

Tykkään itse monesta nimestä - mm. Matilde, Inês, Luana. Mafalda on tuttu samannimisestä argentiinalaisesta sarjakuvasta, mutta on ollut myös portugalilainen kuningatar. Nimi tulee Matildasta. Vielä pidempi lista - oikeastaan kaikki annetut nimet - löytyy täältä. Siellä on jos jonkinlaisia, hyvin uniikkejakin nimiä. Top100:sta löytyy seuraavia nättejä/mielenkiintoisia nimi: Núria, Benedita, Iara, Kyara, Soraia, Naiara ja Nair.

Pojat
  1. João   
  2. Rodrigo   
  3. Martim  
  4. Francisco
  5. Santiago
  6. Tomás
  7. Guilherme
  8. Afonso
  9. Miguel
  10. Gonçalo
  11. Duarte
  12. Tiago
  13. Pedro
  14. Gabriel
  15. Tiogo
  16. Rafael
  17. Gustavo
  18. Dinis
  19. David
  20. Lucas
Poikien puolella lista näyttää myös yhtä perinteiseltä. Joidenkin erityisempien nimien merkityksiä:
  • Gonçalo = Tulee germaanisesta nimestä Gundisalvus - "gund" merkitsee sotaa.
  • Santiago, Tiago, Tiogo = "Pyhä Jaakko" eli Santo Iago. Tiogosta en ole ihan varma, kuuluuko siis tähän ryhmään, mutta hyvin samankuuloinen nimi on.
  • Duarte = Edwardin/Eduardon portugalilainen versio. Duarte I, Portugalin kuningas 1400-luvun alussa, nimettiin englantilaisen sukulaisensa mukaan.
  • Dinis = Dennis
Pidemmältä listalta löytyy ensin paljon klassisia nimiä, mutta sitten myös kansainvälisiä tuttuja. Top100:ssa ovat Kevin (ja myös portugalilaisittain Kévim), Bryan, Wilson ja Nelson. Itse tykkään erityisesti näistä perinteisimmistä ja myös lyhyistä, kuten Álvaro, Mauro, Rui (lyhytmuoto nimestä Rodrigo), Gil, Tomé ja Davi.

Vertailua

Luotettavia ja täydellisiä Top10-listoja viimeisten kymmenen vuoden ajalta en ole löytänyt, mutta nimiblogissa on jotain sinne suuntaan. Lähteinä on käytetty kahta lehteä ja saatu tilastot vuosilta 2007-2011 sekä vuosikymmenittäin 1920-2000. Ei siis täysin luotettavaa, mutta mielenkiintoista silti. Maria on ollut tytöillä ainainen ikisuosikki, vain Ana onnistui kipuamaan ykköseksi 1980- ja 1990-luvuilla. Pojilla ykkösenä ovat olleet Joãon lisäksi Rodrigo, José ja Manuel.

Esimerkkejä vuosikymmeniltä:

1930
Manuel Maria
José Rosa
António Ana
João Emilia
Joaquim Deolinda
Jose Teresa
Antonio Fernanda
Francisco Margarida
Fernando Joaquina
Carlos Ilda
  
Ilda on portugalilainen versio nimestä Hilda. Deolinda tarkoittaa kaunista jumalaa.

1960
José Maria
António Ana
João Isabel
Manuel Rosa
Carlos Paula
Paulo Anabela
Fernando Fernanda
Luís Teresa
Joaquim Cristina
Jorge Helena

Kuten monessa muussakin maassa, omat tai omien vanhempien suosikkinimet eivät innosta nimeämään kaimoja 2010-luvulla.

1980
João Ana
Pedro Maria
Bruno Joana
Ricardo Carla
José Andreia
Luís Sandra
Nuno Susana
Carlos Tânia
Tiago Patrícia
Rui Cátia

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti