tiistai 2. syyskuuta 2014

Hampuri Top5 - Elben vartta

Vesi on todellakin Hampurin tärkeä elementti. Ei vain kanavissa ja järvissä, vaan myös Elbe-joessa ja satamassa. Etenkin satama on Hampurin varsinainen "Wahrzeichen" eli tunnusmerkki. Se on kaupunkilaisille rakas ja vuosittainen "Hafengeburtstag" eli sataman syntymäpäivä houkuttelee kaupunkiin uskomattomat miljoona vierailijaa toukokuun alussa. Olen itse osallistunut parille synttärille ja väkeä on oikeasti ihan mielettömästi. Samoin kojuja, ruokaa ja ohjelmaa.

Satamasta kuitenkin myöhemmin - ensin minusta kauneimmasta paikasta eli Övelgönnestä. Övelgönne on nykyään ihana ranta ja pari katua täynnä mitä herttaisimpia taloja, joissa asui aikoinaan luotseja, merikapteeneita ja kalastajia. Se sijaitsee satamasta muutama kilometri Elben pohjoisrantaa merelle päin. Helppo tulla pyörällä tai julkisilla.

Biitsin lisäksi alueelta löytyy museosatama sekä mukavia ravintoloita ja kahviloita. Mutta parasta on kyllä ottaa omat eväät mukaan, istahtaa rannalle ja katsella ohikulkevia rahtilaivoja. Ja kivoin paikka on mielestäni Alte Schwede -kiven tienoilla - jotenkin idyllistä puiden siimeksessä.


Övelgönne Hamburg
Kuva: Hamburg Tourismus

33_3073 Architekturgeschichte Hamburg Altonas - denkmalgeschützte Häuser Övelgönne. | Oevelgoenne + Elbstrand.
Kuva: Bildarchiv-hamburg.de

Rannan yläpuolella mäen päällä kulkee Elbchaussee-tie. Sen kummallakin puolella on upeita valkoisia huviloita. Ja sieltä täältä näkyy joki sekä satamaa. Jotenkin sopivalla tavalla ristiriitainen näkymä: samalla erittäin teollista ja paljon vehreyttä. Tien ja rannan välissä on paljon puistoja ja joen rantaa on hyvä pyöräillä kilometritolkulla Blankenesen kaupunginosaan saakka.


Satamassa ja sitä ympäröivällä Landungsbrückenin alueella käy aina kuhina. Laivoja lähtee sieltä täältä - joko risteilyaluksia tai yhteysveneitä kaupungin eri osiin. Yhteysaluksilla reissaaminen onkin varsin mukavaa, pääsee halvalla pyörän kanssa mm. joen toiselle puolella ihanaan Altes Landiin. Jo pelkästään lintujen, ihmisten, joen ja laivojen eli meritunnelman ihaileminen on mukavaa, mutta voi satamassa tehdä muutakin:
Ja jos tulee koti-ikävä, niin samaisella kadulla on myös suomalainen merimieskirkko. Siellä on mm. luettavaa, lakua, puhuva papukaija, mahtavat joulumarkkinat ja edullista majoitusta. Tykkäsin kovasti Hampurissa asuessani.





Rickmer Rickmers, yksi hienoimmista museolaivoista:



Miten mukavaa fiilistellä Hampuria! Ja olisikin kiva taas käydä siellä, muistuu mieleen monta paikkaa, joissa voisi vierailla.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti