keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Perussa 5: Vuoria, lisää kansantanssia, ruokakauppaa

Nyt kun kaikki suurimmat työasiat on tehty, on aikaa nähdä muutakin. Ensimmäisellä viikolla kun ehdin ottaa kuvia pääasiassa bussin ikkunasta hotellin ja työn välillä.

Yksi asia, josta täällä Perussa tykkään, ovat vuoret. Ne näkyvät Liman taustalla lähes joka puolelta kaupunkia. Joku sanoi, että Perua ei kunnolla tunnekaan, jos ei käy vuorilla ja sademetsässä. Sen uskon hyvin. Elämä vuorilla pienissä kylissä on varmasti myös hyvin erilaista kuin täällä rannikolla. Ehkä tänne Peruun pääsee joskus lomailemaan ja siten tutustumaan paremmin vuoriinkin.


Eilen päädyin Liman kansallisteatteriin tosi hienoon kansantanssiesitykseen. Olen itse harrastanut aikaisemmin kansantanssia, joten se on minulle rakasta. Esityksen jälkeen oli tarjolla tämä hieno jälkiruokapöytä: niin perulaisia kuin kansainvälisiä nameja.


Esityksen teemana oli "retablo" eli alttarikaappi. Kaapin sisältä löytyi koko Perun kulttuuri; tansseja ja lauluja ympäri maata.


Kaikki puvut olivat upeita, mutta nämä ehkä hienompia: Pallas-tanssi Corongosta, Ancashin alueelta. Youtubesta löytyy myös video tanssista. Tanssi on hidas ja siinä on ainoastaan naisia.


Tässä tanssissa kuvattiin mustia orjia (miehet mustassa naamiossa) ja heidän isäntäänsä (valkoinen naamio) tanssimassa paikallisten naisten kanssa. Tanssi on Liman alueelta, Yauyosin kaupungista Andeilta. Tanssijat kilistävät pieniä kelloja, mikä tekee tanssista tosi iloisen.


Tässä vaiheessa jo huomasin, että tietoni Perun kulttuurista ovat hyvin vajaavaiset ja puutteeliset. Olin yhdistänyt aikaisemmin Perun vain inkoihin, mutta täällä on muutakin: plantaaseja, orjia, karjapoikia, Amazonin intiaaneja ja värikkäitä kyliä. Seuraavassa tanssissa kuvattiin juuri plantaasielämää. Rytmin toi cajon, perulainen laatikkorumpu.


Marinera on Perun kansallistanssi. Nppeita liikkeita, leveitä helmoja ja flirttiä. Tämä tanssi on La Libertadin alueelta.


Huyalash on yksi Perun tunnetuimpia tansseja ja itse asiassa itse muistankin juuri nähneeni tätä tyyliä yksissä kansantanssifestivaaleissa. Tanssi on kotoisin Junínin alueelta Perun keskiosista. Naisten puvuissa on kukkakirjailua ja tanssi itsessään on nopeatempoinen, iloinen ja rytmiltään epätavallinen. Youtubesta löytyy jälleen mainio esimerkki.


Ja muitakin tansseja toki oli. Se vielä lisättäköön, että musiikki oli aivan mahtavaa, voimakas vaskisoittokunta sekä jammaava rytmiryhmä.


Toissapäivänä kävin paikallisessa supermercadossa. Törmäsin siellä hedelmiin, joita en ole ikinä nähnytkään ja joista en osaa sanoa, mille ne maistuvat tai miten ne valmistetaaan. Jos olisi enemmän aikaa olla täällä, niin varmaan ostaisin useampaa ja kokeilisin. Hotellin aamiaisella on tarjolla joitakin hedelmiä ja läheisestä Tanta-ravintolasta (suosittelen) saa herkullisia hedelmämehuja.


Mustaa maissia myydään isommissa kasoissa kuin tuttua vaaleaa. Siitä tehdään mm. chicha morada -juomaa.


Kauppa oli kyllä elämys. On aina mielenkiintoista nähdä, mitä paikalliset ostavat. Täällä oli niin paljon tuoretta ja erilaista. Ostin tuliaiseksi kahvia, kvinoaa ja kuivattuja banaanilaskuja. Kiinnostava yksityiskohta on se, mitä kaikkea täällä voi ostaa irtomyynnissä: riisiä, jauhoja, sokeria, papuja, maissia jne.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti