torstai 10. huhtikuuta 2014

Etunimiä maailmalta 2 - Alankomaat

Sarjan toisessa osassa hypätään Alankomaihin. Ajattelin ensin kulkea naapurimaasta toiseen ja siten käsitellä seuraavaksi Tanskan, mutta se on hieman tylsää. Joten nyt siis Alankomaat ja seuraavaksi taas joku muu ties mistä.

Alankomaissa Sociale Verzekeringsbank, joka maksaa paikallisen lapsilisän (kinderbijslag), pitää listaa suosituimmista etunimistä. Kaikki tiedot siis heidän sivuiltaan. Alla vuonna 2013 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet, ensin pojat ja sitten tytöt.

De populairste kindernamen van 2013:

 

Jongensnamen

 

Meisjesnamen

 


Nuoli nimen jälkeen näyttää, onko nimen suosio noussut vai laskenut. Jokaista nimeä voi lisäksi klikata, jolloin nimestä saa lisätietoa - esim. kuinka monta kertaa nimi on annettu sekä mitä nimi merkitsee.

Vuonna 2013 on suositttu pääasiassa lyhyitä nimiä - joko alunperin lyhyitä tai sitten lyhennelmiä/lempinimiä. Tämä on tyypillistä Alankomaissa, esim. Abraham -> Bram, Matthias -> Thijs, Angelieke -> Lieke. Raamatun nimien trendi näkyy myös täällä (Sem, Bram, Daan, Luuk/Lucas, Noah, Eva, Saar/Sara...), etenkin poikien puolella. Myös klassisia ja kansainvälisiä nimiä löytyy. Fenna on taas friisiläinen nimi ja Finn on suosittu myös Saksassa. Noa on erikoinen hollantilainen tapaus - Noa tytöille ja Noah pojille. En tiedä syytä Noan suosioon tyttöjen puolella, yksi mahdollisuus voisi olla julkkisten vaikutus (joku telkkarista tuttu antoi taannoin tytölleen nimen Noa) ja onhan a-loppuinen nimi monessa maassa feminiini. Julkkiksilta on ainakin saatu lisäksi Jayden (Britney Spearsin poika) ja Mila (Mila Kunis).

Kivoja pirteitä nimiä! Sivuilta löytyy myös taulukko kolmen vuoden kehityksestä (2011-2013) - samat nimet ovat pyörineet top20:ssa aika paljon, mutta tippuneita on mm. tytöillä Roos, Maud, Jasmijn ja pojilla Sven, Mees (Bartolomeus tms.), Julian, Max. Daan ja Sem olivat kärjessä jo vuonna 2008, samoin Sophie ja Julia. Tess on noussut vuoden 2008 sijalta 18 vuoden 2013 ykköseksi.

Tämän vuoden alussa lähes samat nimet ovat yhä listoilla, vain eri järjestyksessä. Pojilla sijalle 20 on noussut Tygo (ehkä sama nimi kuin Tyko tai Tycho - kuten Tyko Brahe) ja Max pomppasi taas sijalle 15. Tytöillä Sarah tuli takaisin ja Evi löytyy Evan vierestä. Luvut ovat tosin sen verran pieniä (vain kolmen kuukauden nimet), että näistä ei voi tehdä mitään sen erikoisempia johtopäätöksiä.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti