tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vaalimainontaa Berliinissä

Eurovaalit näkyvät voimaakkaasti täällä Berliinin katukuvassa. Tuntuu siltä, että melkein jokaisessa katulampussa on ainakin yksi vaalimainos. Joissain osavaltioissa on vielä samana päivänä kunnallisvaalit (esim. Baden-Württembergissä), joten mainoksia on vielä enemmän. Berliinissä ei ole kunnallisvaaleja, mutta sen sijaan äänestys entisen Tempelhofin lentokentän kohtalosta. Saa nähdä, miten käy!

Aloin huvikseni kuvata mainoksia huhtikuun alussa ja nyt olen kerännyt kaikki suurimmat puolueet. Ihan mielenkiintoista nähdä, miten eri tavalla (ja toisaalta samalla tavalla) puolueet eri maissa mainostavat. Tuntuu siltä, että täällä Saksassa harrastetaan enemmän sanaleikkejä ja vitsejäkin. Tai sitten olen vain huomioinut ne paremmin. Tässä kuvaamisjärjestyksessä julisteita ympäri Berliiniä:


-> "Rajat ovat niin kasaria." Erinomaisen hauska mainos. Ja sopii etenkin Berliiniin.


-> "Sellaisen Euroopan puolesta, jossa kukaan ei huku." Ajankohtainen liittyen Välimeren pakolaiskriisiin ja toisaalta yleisesti ajatellen - että sosiaalinen verkko pitäisi.


-> "Ihmisten Eurooppa, ei rahan". Selkeästi sanottu. Ajankohtainen myös finanssikriisiin liittyen.


-> "Yhdessä menestyksekkäitä Euroopassa". Kristillisdemokraatit luottavat kansleriinsa.


-> Taas älykäs mainos, jonka sanaleikin voi ymmärtää kahdella tavalla. "Passt auf" voi olla joko "Varokaa" tai "Huolehtikaa". Eli vasemmisto hoitaa seuraavat asiat: "Varmistaa rauhan, verottaa miljönäärejä, estää vanhuksien köyhyyttä, luo työllisyyttä ja vahvistaa demokratiaa".


-> Uuden puoleen "Alternative zu Deutschland" eli "Vaihtoehto Saksalle" mainoksen voi kai myös ymmärtää kahdella tavalla? Itse kääntäisin "Rohkeutta Saksaan" tai "Rohkeutta olla Saksa".


FDP eli vapaat demokraatit mainostaa "Mahdollisuuksia jokaiselle, ei sääntöjä kaikkeen. Sitä Eurooppa tarvitsee". Tätä mainosta oli muuten vaikea löytää, FDP aloitti viimeisten joukossa julisteiden laiton.

Lisäksi olen nähnyt kahdeksan muun puolueen mainoksia: eläinsuojelupuolue, ekologisdemokraattiset, kaksi kommunistista puoluetta, kaksi kansallismielistä, raamattu-uskolliset ja republikaanit.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti