tiistai 20. toukokuuta 2014

Juutalaisuus Berliinissä

Yksi aihe, johon haluaisin tutustua syvällisemmin ja josta olen vasta saanut pintaraapaisun, on juutalaisten historia ja kulttuuri Berliinissä. Juutalaisia on ollut Berliinissä sen perustamisessa saakka ja he ovat vaikuttaneet voimakkaasti kaupungin kehitykseen. Ennen toista maailmansotaa Berliinissä asui noin 160 000 juutalaista (kolmannes Saksan juutalaisista), nyt noin reippaasti yli kymmenen tuhatta. Määrä on kasvanut voimakkaasti etenkin Venäjältä muuton takia. Yhteinen toiminta on monipuolista - on synagogia, kouluja, päiväkoteja, kirjasto, lukuisia yhdistyksiä, nuorisotalo, vanhainkoti jne.

Joihinkin muistomerkkeihin ja nykykulttuurin ilmentymiin olen tutustunut - ehkä näitä onkin hyvä nauttia pienin annoksin ja pohdiskella siinä sivussa kaikenlaista.

 
Pyöräilin Euroopassa murhattujen juutalaisten muistomerkin (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) ohi aikoinaan aina töihin ja takaisin. Nyt huhtikuussa kuitenkin vasta kunnolla tutustuin siihen, kun oli vieraita käymässä (näinhän sitä usein käy). Muistomerkki on vaikuttava ja antaa paljon ajattelemisen aihetta. Kukin löytää siitä omat symboliset merkityksensä - itse ajattelin kasvottomuutta ja eksymistä, toisaalta elämän versoamista (puut). Lapsille muistomerkki on hieno leikkipaikka, labyrintissa on ihana juoksennella. Ja se on herttaista, pahastakin tulee iloa. Muistomerkki valmistui vuonna 2005 ja siellä vierailee vuosittain puolisen miljoonaa ihmistä. Ja nyt vasta tajusin, että täällähän on myös sisänäyttelykin - no seuraavalla kerralla.

 


Viime kesänä löysin sattumalta tämän taianomaisen hautausmaan Schönhauser Alleelta (myös täällä lisätietoa). Kun astuu sisään hautausmaan porteista, on kuin jossain toisessa maailmassa. Kasvillisuus, etenkin muratti, on vallannut koko hautausmaan ja kiipeilee hautakivien päällä. On hiljaista ja aurinko siivilöityy puiden lehvästön lävitse. Kävelin täällä kauan ja luin vain muistokirjoituksia, nimiä ja vuosilukuja. Ja mietin menneitä, ihmisten tarinoita. Berliinissä on useampi juutalainen hautausmaa ja tämä on ollut käytössä vuodesta 1827 lähtien. Toisen maailmansodan jälkeen hautausmaa alkoi rapistua, mutta viime aikoina sitä on kunnostettu. Hautausmaalta löytyy usean 1800-luvun juutalaisen vaikuttajan hauta, tunnetuin heistä taidemaalari Max Liebermann.




Seuraavaksi ehkä Berliinin juutalaiseen museoon?

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti