keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Muuri

Muuri ja Berliini ovat yhtä. Pariisissa on Eiffel-torni, Roomassa Colosseum, Ateenassa Akropolis jne. - ja Berliinissä muuri. Jotenkin se muuri on täällä läsnä vähän joka puolella. Kaupungilla liikkuessa tulee vastaan näitä merkkejä, josta näkee, mistä muuri on kulkenut:



Viime kesänä pyöräilin jonkun matkaa muurin paikkaa seuraten. Oli mielenkiintoista ajatella, miltä silloin aikoinaan mahtoi näyttää ja miltä näyttää nyt, kun uusia taloja on rakennettu ja luonto on kasvanut. Paikoin sitä ei edes huomaa, että tässä meni joskus kahden maan ja ideologian raja.

On kuitenkin yhä olemassa joitain paikkoja, jonne muuria on jätetty näkyviin ja jossa voi tajuta, minkälaista oli arki jaetussa kaupungissa. Yksi on ihan tässä lähellä, Bernauer Strassella. Ajatuksia herättävä ja turistien suosima paikka. Näköalatornista saa hyvän yleiskuvan ja toisaalta se on ainoa paikka, josta näkee muistomerkiksi jätetyn "Todesstreifen" eli raja-alueen.




Muuten alue on erittäin informatiivinen ja sopivan rauhallinen:





Juuri tämä kohta muuria oli suosittu pakenemispaikka. Toisaalta siksi, koska rakennukset olivat muurin vieressä (silloin kun niitä vielä ei oltu purettu) ja koska maaperä mahdollisti tunneleiden rakentamisen. Osa onnistui pakoyrityksessään, osa ei. Kuolleiden muistomerkissä on valokuvia - paljon nuoria miehiä, mutta myös lapsia. Tiehen on myös upotettu muistolaattoja.


Tunnelit osoittavat, miten uskomattomiin tekoihin ihmiset yltävät. Yhtäkin tunnelia kaivettiin kuukausikaupalla ja kun länsi ja itä saatiin yhdistymään, pääsi useampi kymmenen pakenemaan, kunnes Stasi äkkäsi reitin. Laatat merkkaavat tunneleiden paikan.


Brandenburgin Torin lähellä on myös toinen muistelupaikka:


East Side Galleryssä idemmässä on myös aika pitkä pätkä muuria jäljellä, täynnä kansainvälisten taiteilijoiden teoksia:



Muurilla on rankka menneisyys. Se on erottanut perheita ja kokonaisen kansan, sekä aiheuttanut monta turhaa kuolemaa. On ihan hyvä muistuttaa näistä asioista, ettei sama toistuisi (vaikka toistuuhan se ympäri maailmaa, mutta että itse ei olisi mukana). Berliinissä tuntuu nykyään siltä, että muuri ei erota, vaan yhdistää eri kaupunginosat ja ihmiset toisiinsa.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti