perjantai 2. toukokuuta 2014

Vappu berliiniläisittäin

En tiedä, mitä Mauerparkissa tapahtui vappuaaton yönä, mutta oletan että siellä oli fantastiset bileet. Kaikkialla oli vielä eilen keskipäivällä roskaa, etenkin rikkoutuneita muovituoppeja. Vappupäivänä oli kuitenkin rauhallista ja nurtsia täplittivät muoviroskan lisäksi lukuisat grilliseurueet.

Eli siinä suhteessa Berliinin vappu ei siis eroa juurikaan suomalaisesta. Syömistä, juomista, juhlimista ja yhteinen piknik. Opiskelijoita täällä ei kuitenkaan noteerata laisinkaan, vaan vanhat työläisperinteet ovat sen sijaan kunniassa. Brandenburger Torille oli nimittäin pakkautunut uskomaton väkimäärä ja Strasse des 17. Juni oli täynnä ammattiliittojen kojuja sekä kaikenlaista ruokaa ja juomaa.





Aate on siis yhä voimissaan ja kaikki mahdolliset liitot veturimiehistä poliiseihin ja ammatikasvattajiin saakka olivat paikalla. Iskulauseiden lisäksi kuulin myös Fukushimaa tukevaa protestilaulua.

-> "Euromarssi sosiaalisen Europaan puolesta työttömyyttä vastaan"

-> Yksityinen mielenilmaus: "Jakamista leikkaamisen sijaan"


->  "Me olemme sen arvoisia"

-> "Vähimmäispalkka kaikille, nyt. Ei yhtäkään palkkaa alle 8,50 E / tunti."

Kun tulin illalla kuuden aikaan takaisin kylästä, oli Brandenburger Torilla yhä meno päällä. Olut ja makkara kävivät kauppansa ja rokki soi. Minulle tuli lämmin ja inhimillinen olo ammattiliittojen julisteesta "Ihmisarvo ei tunne poikkeuksia. Hyvää työtä. Sosiaalinen Eurooppa". Juuri näin. Ja paikalla oli lisäksi mukava yhdistelmä ihmisyyttä: paikallisia ja turisteja, kaikkia värejä ja kokoja, lapsia, aikuisia ja vanhuksia sekä rullatuoleja. Leppoisa fiilis.


Ihastuin erityisesti tähän - pitkä pätkä pääkatua oli liiduilla kirjailtu iloisen värikkääksi. Rentoa, yhteisöllistä, kaupunkikulttuuria.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti