tiistai 21. lokakuuta 2014

Syksyistä Bonnia

Tämä postaus oli tarkoitus alunperin nimetä "Ruska - Bonn", mutta täällä ei ole tarpeeksi värikästä sellaiseen nimeen. Mutta ihan kaunista täällä on kuitenkin. Etenkin Rein aamulla ennen kahdeksaa.


Proomut kulkevat yhä tiuhaan tahtiin, lastinaan jopa täysin avoimesti hiiltä.





Reinin rantaa reunustaa pitkän matkaa vanha kivimuuri, jonka takana on hienoja huviloita. Yhdellä kohtaa muuria istuivat nämä veikeät kiikaroivat patsasmiehet. Jäin miettimään, mikä ihmeen funktio niillä oli - vain huvin vuoksi vai onko kiikareissa valvontakamerat?


Kaunista ruskaa näkyi täälläkin jonkun verran, tässä villiviiniä muratin tms. köynnöksen päällä. Mutta kyllä ajattelin taas, että Helsinki voi olla iloinen vaahteroistaan - Bonnissa suositut lehmukset eivät tuota läheskään niin hienoa väripläjäystä.


Pääsin tällä kertaa tutustumaan saksalaisen demokratian historiaan. Bonnhan oli taannoisen Länsi-Saksan pääkaupunki, joten täällä on siltä ajalta monenmoista virallista rakennusta jäljellä. Tämä on entinen liittopäivien (Bundestag) valtiopäivätalon (eli suomalaisittain eduskuntatalon) istuntosali. Se ei ehtinyt toimia tässä tilassa kuin seitsemän vuotta, ennen kuin pääkaupunki siirrettiin Berliiniin. En tosin ymmärrä, miksi ihmeessä talo kannatti rakentaa, jos muutto oli kuitenkin tiedossa. Ehkä silloin jo oli suunnitelmissa muutta koko alue YK-tiloiksi. Täytyykin ottaa selvää.


Portaat ovat hienot, varsinainen taideteos. Ne muistuttavat linnunpesää. Yksinkertainen tapa luoda vaikuttavaa tilataidetta.


Kansanedustajien työtilat olivat vuodesta 1969 alkaen Langer Eugen -kerrostalossa. Siinä on 30 kerrosta, tämä kuva on otettu 19. kerroksesta. Näköalat ovat mahtavat, horisontissa näkyy Kölnin tuomiokirkkoon saakka.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti