keskiviikko 13. elokuuta 2014

Hampuri Top5 - Speicherstadt & HafenCity

Vesi on Hampurille tärkeä elementti - tai ainakin minun Hampurilleni. HafenCityn uudessa kaupunginosassa ja sen vanhemmassa osassa Speicherstadtissa yhdistyvät kauniisti vesi ja ihmisten rakennelmat. Tykkään vain kävellä siellä, katsella kauniita vanhoja taloja ja aistia vanhaa tunnelmaa. Tai ihastella uutta arkkitehtuuria ja lökötellä eri terasseilla.

Zollkanal Katharinenkirchhofilta, takana rakentuu Elbphilharmonie-konserttitalo:


Sama kanaali tai itseasiassa jo Binnenhafen (sisäsatama) toisesta päästä:


Brooktorhafen:


Ilmakuva on otettu lännen suuntaan. Keskellä etualalla on Zollkanal ja Speicherstadtin rakennuksia on siitä vasemmalle. Takana virtaa leveänä Elbe-joki.

Datei:Hamburg.Speicherstadtzollkanal.2010.wmt.jpg
Kuva: Wikipedia

Alla näkyy oivasti koko HafenCityn kaupunginosa ja kuinka paljon siellä onkaan vettä. Speicherstadt on kapea osa vasemmassa ylänurkassa.

















Kuva: Hafencity Hamburg

Speicherstadtin rakentaminen aloitettiin vuonna 1883 ja se on maailman suurin tammipaalujen varaan rakennettu varastorakennusalue. Alue oli yli sata vuotta vapaasatama, jossa varastoitiin etenkin kahvia, teetä ja mausteita. Rakennukset ovat punatiiltä ja niistä löytyy muistumia varastoajoilta (nosturit, joilla tavaroita hilattiin ylempiin kerroksiin). Muistumia todellakin, sillä konttiterminaalien yleistyessä vanhat varastorakennukset eivät enää kannattaneet. Nykyään Speicherstadtissa käydään kauppaa pääasiassa matoilla ja vanhoissa rakennuksissa on useita mielenkiintoisia museoita sekä myös Miniatur Wunderland -pienoismallimaailma ja Hamburg Dungeon -kauhukabinetti.



HafenCity on esimerkki maailmalla viime vuosina yleistyneestä vanhojen satama-alueiden uudelleenkäytöstä. Helsingissähän on Kalasatama ja Jätkasaari, muualla esim. Lontoon Docklands. HafenCityn rakentaminen alkoi vuonna 2001, valmista pitäisi olla vuonna 2025. Nyt on valmiina jo joitakin hienoja (ja kalliita) asunto- ja varastorakennuksia alueen länsiosassa. Melkein jokainen talo on ainutlaatuisen upea, harmi vain että viime kuvausreissulla kameran paristoista loppui virta kesken kaiken.



Dalmannkailla on aina parin metrin välein uusi ravintola tai kahvila. Aurinkoisella säällä paikalla on mukavasti väkeä, joten kyllä se näyttää kannattavan.


Marco-Polo -terassit ovat Dalmannkain alkupäässä. Näistä tykkään kovasti, kiva vain istuskella ja kuunnella lokkien kirkunaa. Taustalla näkyy satamaa sekä mielikuvituksellinen Unilever-rakennus.


Elbphilharmonie on taas yksi jättihanke, jonka kulut ovat nousseet kuin pullataikina ja valmistuminen viivästynyt. Näillä näkyminen avajaiset pidettäisiin parin vuoden päästä. Onhan se komea, mutta hinta on huima - 77 miljoonan euron sijasta kymmenkertainen summa.


Vanhaa ja uutta, vettä ja tiiltä - vastakohtien kaupunginosa ja ehkä siksi niin kiinnostava. Tai yksinkertaisesti vain kaunis ja kiehtova. Kun tulin jokunen vuosi sitten pyöräretkeltä, toivotti tämä näkymä Speicherstadtiin minut tervetulleeksi Hampuriin. Tuli jotenkin tosi hyvä fiilis!


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti