sunnuntai 21. elokuuta 2016

Saksassa 2016 _ Luomutilalla, Branitzin puutarhassa ja pyörällä Berliiniin 30.7.-1.8. sekä kotimatka

Vietin viikonlopun ystäväperheen luona Frankfurt an der Oderissa Puolan rajalla. Matka sinne Schelswig-Holsteinista kesti paikallisjunilla koko päivän (paikallisjunissa on nimittäin yleensä aina tilaa polkupyörille). Lauantaina kitkimme läheisellä luomutilalla rikkaruohoja. Ystäväni kuuluvat sosiaalis-biodynaamiseen ruokapiiriin, johon sisältyy myös auttaminen tilalla pari päivää vuodessa. Minulle tämä sopi mainiosti, sillä olen nuorempana ollut useaan kertaan vapaaehtoisena luomutiloilla, joten päivä nostatti mieleen mukavia muistoja.


Pellot olivat paikoin aivan täynnä rikkaruohoja, joten oli kyllä juuri oikea aika kitkeä niitä. Ensin kävimme käsiksi porkkapeltoon, jossa porkkanoita ei eden näkynyt ohdakkeiden alta. Olimmekin tyytyväisiä tulokseen.


Sitten siirryimme tomaattipellolle. Siellä ei juuri ollut rikkaruohoja, mutta tomaatit piti sitoa kiinni naruihin ja poistaa varkaat (eli ylimääräiset versot varren ja sivuhaaran välistä).




Sunnuntaina teimme retken Branitzin puutarhaan Cottbusin lähelle. Branitz on yksi Fürst Pücklerin suunnittelemista ja rakennuttamista puutarhoista. Se oli hänen toinen pääkotinsa Bad Muskaun jälkeen ja Branitzin puutarhan pyramidiin on haudattu sekä itse ruhtinas sekä hänen vaimonsa. Itse asiassa tämä pyramidi on koko puutarhan vetonaula. Pückler sai innoituksen siihen vuosia kestäneeltä Afrikan matkaltaan, jossa hän kävi myös Egyptissä. 


Muuten puutarhassa on linnaa lähellä kauniita kukkaistutuksia ja kauempana englantilaistyylinen maisemapuutarha. 





Linnan ensimmäinen kerros on erinomaisesti kunnostettu. Osa sisustusvalinnoista on aika räikeitä, kuten tämä takan ja tapetin yhdistelmä kuninkaallisessa vierashuoneessa tai seuraavan kuvan keltainen aamiaishuone. Itse asiassa jokaisessa huoneessa on voimakas värimaailma.




Tämä monen kivilajin pöytä eteisessä on komea! Fürst Pückler taisi olla aikamoinen eksentristi, mutta siten hän kyllä eli juuri sellaisen elämän kuin halusi. 


Maantaina ajoin pyörällä Frankfurst an der Oderista Erkneriin, joka on Berliinin esikaupunkeja. Koko reitti oli noin 60-70 kilometria ja minulla oli lähtiessäni vain kaksi googlesta printattua epämääräistä karttaa. Alussa reitti seurasi rautatietä ja jokaisessa kylässä / pikkukaupungissa oli kartta, josta saatoin varmistaa sijainnin. Lisäksi lähes joka kulmassa on opasteita. Aika pian alkoi näkyä myös nuolia, jotka osoittivat Berliinin suuntaan. Toki kunnon kartan kanssa olisi ollut helpompaa, olisin säästynyt muutamalta epävarmuuden hetkeltä ja Berliiniä lähestyttäessä tylsiltä tienvierusmaisemilta, mutta kyllä sitä näinkin pärjäsi.


Reitti kulki ensin peltojen ja kylien poikki ja sen jälkeen usein metsässä.





Spree-joki näkyi myös siellä täällä.


Tiistaina pyöräilin vielä noin tunnin Lyypekistä...


... Travemünden Skandinavienkaille, josta rahtilaiva lähti takaisin Suomeen.


Erittäin mukava ja monipuolinen kolmen viikon Saksan reissu!

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti