sunnuntai 14. elokuuta 2016

Saksassa 2016 _ Pellworm 25.7.

Maanantaina otin rennosti ja hyppäsin junaan. Matka Heide-Husum sujui vajaassa puolessa tunnissa - hassua ajatella, että siihen olisi pyörällä mennyt koko päivä. Reitti toki olisi ollut erilainen, pitkin rannikkoa.

Husumin rautatieasemalla mainostettiin Pellwormin saarelle meneviä lauttoja ja kun ajat olivat sopivia, niin päätin viettää päivän Pellwormilla. Husumista menee bussi Nordstrandin lauttasatamaan (kestää noin 50 minuuttia) ja lauttamatka kesti noin tunnin.


Pellworm on yksi Pohjois-Friiseinmaan isoimpia saaria ja sijaitsee Vattimeren alueella - vuorovesi on siis melkoinen. Lähtiessä oli laskuvesi ja tullessa nousuvesi, joten esim. satamassa tämä kuvan kohta oli täysin veden peitossa, samoin kaikki kahden seuraavan kuvan maa-alueet.




Saaren suurin keskus on Tammensiel, jossa on tämä herttainen satama sekä Pohjois-Saksalle tyypillisiä ruokokattoisia taloja.



Lautalta olisi päässyt suoraan bussilla saaren kiertoajelulle, mutta koska halusin itse ensin syödä jotain, päätin käydä kaupassa ja lähteä kävelemään rannikolle. Samanlaista patoa kuin muuallakin. Itse asiassa koko saari on täynnä kanavia ja patoja, jotka pitävät sen kuivana. Saaren historia (kuten niin monen paikkakunnan tällä alueella) on yhtä taistelua vettä ja myrskyjä vastaan. Pellworm on jopa jakautunut kerran kahtia varsin ankaran myrskytulvan takia. Nykyään pääpato on sen verran korkea, että sen pitäisi kestää vesimassat.






Vedenrajasta löytyy kauniita yksityiskohtia.




Ja tietysti täälläkin oli lampaita. Kun jokainen vuorotellen hyppäsi aidan ylitse, ymmärsin hyvin, mistä sanonta "laskea lampaita" on saanut alkunsa.



Mukavan rauhallinen päivä ja eniten hämmästelin vuoroveden nousua ja laskua.

-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti