perjantai 12. elokuuta 2016

Saksassa 2016 _ Pyöräretki Glückstadt-Heide 24.7.

Sunnuntain reitti oli pitkä ja siitä ensimmäiset nelisenkymmentä kilometria kulkivat Elben vartta joen suistoon asti ja siitä ylöspäin olikin Pohjanmeren rantaa. Päivä oli kauniin aurinkoinen ja pilvetön, ja maisema tuttua patoa, vettä, peltoja ja lampaita.

Aamupäivällä taajama-alueella näkyi komeita olkikattoisia taloja ja viimeisen päälle trimmattuja puutarhoja:




Matkan varrella oli mielenkiintoista seurata Saksan energiapolitiikan muuttumista. Elben rannalla on kaksi ydinvoimalaa, joista valkoinen Brokdorf tullaan sulkemaan vuonna 2021 ja seuraavan kuvan Brunsbüttel lopetti toimintansa jo vuonna 2007. Uusiutuvaa energiaa sen sijaan näkyi joka puolella - joko aurinkopaneeleja tai tuulivoimaloita.





Lampaita näkyi myös paljon. Padot sekä patojen ja meren välinen alue ovat mainioita laidunpaikkoja. Yleensä lampaat pysyivät poissa tieltä, mutta ensimmäisen kuvassa ne yrittivät kovasti etsiytyä varjoon penkkien taakse.



Näitä lammasportteja tuli vastaan usein. Pienempi portti on pyörille ja kävelijöille, suurempi autoille (maanviljelijöille, kun silloin tällöin käyvät lampaitaan katsomassa).


Maisemat olivat hyvin samanlaisia. Vettä näkyi enemmän Elben varrella, kun taas Pohjanmeren puolella reitti kulki pääosin mantereen puolella patoa.






Maiseman yksitoikkoisuus oli hyvin meditatiivista ja rentouttavaa - siinä pystyi antamaan ajatuksille siivet. Tiet olivat hyvässä kunnossa ja muita pyöräilijöitä tuli vastaan jonkun verran.






Brunsbüttelin jälkeen kesti aika pitkään, ennen kuin löysin lounasravintolan Rugenortin kylästä. Rugenort onkin varsin mielenkiintoinen paikka, se nimittäin puolustaa voimakkaasti oman alueensa (Friendrichskoog) oikeuksia. Paikallisen sataman sulkemisuhka oli saanut kylän barrikadeille. Tämä kyltti kylän tulvaportilla kertoo kaiken: Das ECHTE Gallien = AITO Gallia.


Päivä oli pitkä ja kuuma, ja kilometrejä kertyi reippaasti. Olin onnistunut tulemaan kipeäksi, joten illalla hostellissa Heidessä olin aika väsynyt. Päätin siksi muuttaa suunnitelmia: levätä seuraavat päivät ja ottaa rennosti, jotta paranisin flunssasta.


-O-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti