torstai 30. lokakuuta 2014

Tukholmaa aamulla ja illalla

Tukholma on kaunis. Aina. Ei tarvitse kävellä kuin vähän aikaa kaduilla, niin rupeaa itsekseen laulamaan laulua "Sakta vi går genom stan":
"Åh det är natt och på avstånd hörs skratt
Och man går hem gemon stan
En doft av hö från nån ljuv skärgårdsö
smyger sig tyst intill stan."
Tukhomassa on oma charminsa - vesistöt, vanhat rakennukset, korkeat kalliot, kujat, portaat, kansainvälisyys... Kaupungissa on jotain keveyttä ja elävyyttä.


Ja pimeyskin voi olla kaunista. Olin illalla Tukholman kaupungintalolla, mikä elämys! Suosittelen. Sinisen salin katto oli kuin taivas ja valot loivat keskiaikaista tunnelmaa (vaikka rakennus ei ole kuin 91 vuotta vanha). Kultainen sali oli sitten vielä upeampi. Kuva ei tee oikeutta 18,6 miljoonalle mosaiikkipalalle, joista suurin osa on siis kullanvärisiä. Seinät aivan kimmelsivät. Suomessa tällainen näyttäisi oudolta, mutta kuningaskunta Ruotsiin se sopii mainiosti.   



Aamulla taas löysin tällaisen hauskan maisemanpiristäjän:


-O-

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Köln & Essen

En ole käynyt Kölnissä enkä Essenissä todella pitkään aikaan, joten oli kiva vierailla niissäkin. Essenissä olin kesävaihdossa lukiossa ja Kölnissä olin päälle parikymppisenä. Vaikka olin Kölnissä vain iltapäivän, on siitä muistissa yhtä paljon asioita kuin Essenistä, jossa olin viisi viikkoa. Toisaalta olen nähnyt Kölnin tuomiokirkon ja Reinin aika monta kertaa junan ikkunasta Bonniin matkatessani.

Köln, kuten niin moni muukin saksalainen kaupunki, koki kovia toisen maailmansodan pommituksissa. 90 % keskustasta tuhoutui. Ja sen huomaa. Keskusta on sekava ja täynnä rumia rakennuksia. Kaunista täytyy etsiä.


Reinin varsi on nättiä ja tänään siellä oli vielä sopivasti kilometrien pituinen kirppis (tai oikeastaan Trödelmarkt, jolla myydään pääasiassa vintagea / uutta antiikkia). Hyvä fiilis, mutta en hankkinut mitään, koska kuljetus olisi vaikeaa, hinnat Suomea korkeammat ja tavaraa on nyt muutenkin ihan tarpeeksi. On kuitenkin mukavaa vain kuljeskella ja katsella.


Tämän kohdan muistan viime vierailulta! Kaunis ja toiminnallinen (lapset tykkäävät) taideteos.


Muutama vanha talo on säilynyt keskustassakin tai sitten ne on rakennettu uudestaan. 


Kölnin tuomiokirkko on tietty kaupungin vetonaula ja sen ympärillä pyörikin eniten turisteja. Mielessä pyöri Ultra Bran laulu "Minä suojelen sinua kaikelta" - eli Kölnin tuomiokirkko on nähty (toista kertaa). Laiturilla kolme on tullut myös seistyä, mutta Latviassa en muistaakseni ole vielä eksynyt.


Kirkko on niin iso, etten saanut sitä mitenkään mahtumaan yhteen kuvaan. Onhan se upea, rakentaminenkin kesti satoja vuosia. 



Messu oli juuri alkamassa, joten sisällä ei voinut kävellä kunnolla. Näissä keskiaikaisissa holvikirkoissa on aina jotenkin ylevä tunnelma. 



Essenissä yritin ensisijaisesti muistaa ja tunnistaa. Kävelin pääkatua pitkin enkä muistanut yhtään mitään. Sen tosin muistan, että en käynyt pääkadulla kuin vain kerran tai kaksi, joten ei siis ihme. Ehkä olisin tunnistanut koulun, jossa olin vaihdossa, jos olisin ottanut selvää, missä se on...


Pääkadulla oli väkeä kuin pipoa. Syynä oli kauppojen sunnuntaiaukioloaika. Ja ehkä saksalaiset muutenkin viihtyvät kaupungeissa ulkosalla. Essen on tunnettu hyvistä ostosmahdollisuuksistaan ja valikoima olikin hyvin laaja. Joulu ja halloween näkyivät jo kaupoissa rinnakkain. Lisäksi tänään alkaa valokarnevaali, mikä myös vetää ihmisiä keskustaan. Tutut joulukojutkin ovat ilmestyneet katukuvaan.


Kaiken kaupallisuuden keskellä oli yllättävää nähdä ristiinnaulitut kauppojen vieressä. Täällä ollaan katolisia ja uskontoakin käsitellään eri tavalla kuin meillä. 


Paikallinen energiafirma RWE mainosti voimakkaasti kaduilla. Essenissä on paljon muitakin pääkönttoreita ja se on Ruhr-alueen toiseksi suurin sekä Saksan yhdeksäksi suurin kaupunki. Asukkaita on yhtä paljon kuin Helsingissä. Keskusta ei ole kovinkaan erikoinen ja nähtävyyksiäkään ei ole hirveän paljon. Mutta asukkaat näyttävät viihtyvän kahviloissa ja toreilla.


Yritin itse muistaa lisää ja kävin katsomassa paikallista Suomi-linkkiä, Aalto-teatteria. Muistin, että sen läheisessä puistossa vaihtoperheen tytöllä ja hänen ystävillään oli tapana hengailla. Mikään ei näyttänyt oikein tutulta. Pingpomg-pöydätkin olivat erinäköisiä.


Ainoa muistikuva oli tästä raitiovaunujen alikulkukäytävästä - tosin nyt kun ajattelen uudestaan, niin se oli silloin johdinauto. Mutta ehkä johdinautot eivät enää kulje? Muistan kuitenkin, että jossain lähellä perhe asui.


Hämäävää. Takaisin Kölnissä, päärautatieasemalla oli täysi hässäkkä päällä. Olin jo keskipäivällä Esseniin lähtiessä huomannut, että rautatieaseman viereiselle torille alkoi kerääntyä poliisiautoja sekä huligaaneja. Illalla tilanne oli eskaloitunut täydelliseksi kahakaksi. Paikalla oli 4000 huligaania ja äärioikeistolaista, joista osa oli kuulemma tullut jopa ulkomailta asti. Poliiseja oli tuhat, aseina mm. pippurikaasua ja vesitykkejä. Taivaalla pyöri pari helikopteria. Todella pelottavaa, onneksi löysin oikotien hostellille. Kolmetoista poliisia loukkaantui, yksi vakavasti; huligaaneista ainakin yksi. Oli syy mielenilmaukseen mikä tahansa, väkivalta ei kuulu asiaan. Ja on aina sääli, jos omat ajatukset kanavoituvat negatiiviseen aggressioon. Sitä jää miettimään, miten saisi ihmiset elämään sovussa toistensa kanssa missä päin maailmaa tahansa. Ja tämä yhdisti ajatukset vaihtoaikaan Essenissä. Vaihtoperheen tyttären ystäviä kuului silloin näihin samoihin piireihin. Missä he mahtavat olla nyt ja mitä ajatella tästä kaikesta? 


-O-

lauantai 25. lokakuuta 2014

Bonnin museomaili

Yksi Bonnin päänähtävyyksiä on museomaili (Museumsmeile), jossa vierailee yli miljoona ihmistä vuodessa. Museoita on viisi erilaista ja ne ovat aiheiltaan monipuolisia (taidetta, tiedettä ja historiaa).

 


Ehdin tänään käydä katsomassa upean näyttelyn Kunstmuseumissa: August Macke & Franz Marc, valitettavan nuorena ensimmäisessä maailmansodassa kuolleet Der Blaue Reiter -ryhmän keskushahmot, ekspressionistit ja parhaat ystävät. Arvasin jo mainoksista, että tästä taiteesta tykkäisin ja näinhän sitten kävikin.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/August_Macke_023.jpg

Kuva: Wikipedia (August Macke / Kairouan III)

Eniten vaikuttivat voimakkaat ja taitavasti käytetyt värit. Ne piristävät näin syksyllä ja toisaalta olen itse suuri värienkäytön ystävä. Pidän myös maalausten graafisuudesta. Tällaisia voisin yrittää itsekin harrastaa. Moni teos muistutti tilkkutöistä.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Franz_Marc_010b.jpg
Kuva: Wikipedia (Franz Marc / Füchse)

Marc tykkäsi kuvata eläimiä, hän näki niissä paratiisimaisen olotilan. Macke taas tykkäsi ihmisistä, kuvat Afrikan matkalta ovat myös upeita.

Datei:August Macke 027.jpg
Kuva: Wikipedia (August Macke / Mädchen unter Bäumen)

Näyttelyssä kuvattiin ansiokkaasti taiteilijoiden sekä heidän vaimojensa ystävyyttä: miten he ovat vaikuuttaneet toisiinsa ja rikastaneet toistensa töitä. Vaimot tekivät miestensä töistä käsitöitä tai muuta taidetta. Ylipäänsä oli mielenkiintoista, miten siihen aikaan eläneet taiteilijat elivät, tapasivat toisiaan ja oppivat muilta taiteililjoilta. Sääli, että sota tuli väliin ja katkaisi lupaavien taiteilijoiden kehityksen.

Datei:Franz Marc-The Yellow Cow-1911.jpg
 Kuva: Wikipedia (Franz Marc / Die gelbe Kuh)

Kaikki Marcin eläimet olivat upeita, mutta kyllä voiton vei ehdottomasti keltainen lehmä iloisuudessaan ja eloisuudessaan. Marcille värien ei tarvinnut olla luonnollisia, vaan niistä kuvastui joku syvällisempi merkitys. Ihailin myös kummankin taiteilijoiden töissä sitä, miten väreillä tuotiin asioita esille ja toisaalta häivytettiin varjoihin. Ja se onkin maalauksen hyvä ero valokuvaan - ei tarvitse noudattaa todellisuuden kahleita, vaan löytää kuvattavasta kohteesta jotain muutakin.

-O-

tiistai 21. lokakuuta 2014

Syksyistä Bonnia

Tämä postaus oli tarkoitus alunperin nimetä "Ruska - Bonn", mutta täällä ei ole tarpeeksi värikästä sellaiseen nimeen. Mutta ihan kaunista täällä on kuitenkin. Etenkin Rein aamulla ennen kahdeksaa.


Proomut kulkevat yhä tiuhaan tahtiin, lastinaan jopa täysin avoimesti hiiltä.





Reinin rantaa reunustaa pitkän matkaa vanha kivimuuri, jonka takana on hienoja huviloita. Yhdellä kohtaa muuria istuivat nämä veikeät kiikaroivat patsasmiehet. Jäin miettimään, mikä ihmeen funktio niillä oli - vain huvin vuoksi vai onko kiikareissa valvontakamerat?


Kaunista ruskaa näkyi täälläkin jonkun verran, tässä villiviiniä muratin tms. köynnöksen päällä. Mutta kyllä ajattelin taas, että Helsinki voi olla iloinen vaahteroistaan - Bonnissa suositut lehmukset eivät tuota läheskään niin hienoa väripläjäystä.


Pääsin tällä kertaa tutustumaan saksalaisen demokratian historiaan. Bonnhan oli taannoisen Länsi-Saksan pääkaupunki, joten täällä on siltä ajalta monenmoista virallista rakennusta jäljellä. Tämä on entinen liittopäivien (Bundestag) valtiopäivätalon (eli suomalaisittain eduskuntatalon) istuntosali. Se ei ehtinyt toimia tässä tilassa kuin seitsemän vuotta, ennen kuin pääkaupunki siirrettiin Berliiniin. En tosin ymmärrä, miksi ihmeessä talo kannatti rakentaa, jos muutto oli kuitenkin tiedossa. Ehkä silloin jo oli suunnitelmissa muutta koko alue YK-tiloiksi. Täytyykin ottaa selvää.


Portaat ovat hienot, varsinainen taideteos. Ne muistuttavat linnunpesää. Yksinkertainen tapa luoda vaikuttavaa tilataidetta.


Kansanedustajien työtilat olivat vuodesta 1969 alkaen Langer Eugen -kerrostalossa. Siinä on 30 kerrosta, tämä kuva on otettu 19. kerroksesta. Näköalat ovat mahtavat, horisontissa näkyy Kölnin tuomiokirkkoon saakka.


-O-

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Ruska - Helsinki

Kun koko aamupäivän sataa ja myrskyää, on mukava katsella kuvia aurinkoisista päivistä. Tänä vuonna olen kiinnittänyt aikaisempaa enemmän huomiota ruskan kauniisiin väreihin. On hienoa, että Helsingissä on niin paljon vaahteroita, koko maisema aivan leiskuu keltaisessa, etenkin kun nurmikkokin on peittynyt keltaisiin lehtiin. Ja auringonpaisteessa, kuten tämän viikon torstaina, näyttää kaikki vielä kauniimmalta.


Jostain syystä tykkään kuvata puiden reunustamia teitä - ehkä niihin kiinnittää huomiota pyöräillessä. Oli miten oli, mitä enemmän ottaa valokuvia, sitä enemmän silmä näyttää kiinnittyvän luonnonkauneuteen. Ja ne myös jäävät paremmin muistiin.

 






Kauneutta löytyy yllättävistä paikoista: peilauksesta ojassa ja koivujen rytmistä...


... tai syyshortensian vaaleanpunaisista kukinnoista.


Lähiviikkoina tulen taas olemaan Saksassa työmatkalla. Kun tulen takaisin, suurin osa lehdistä on jo tippunut ja luonnossa on erilaista kauneutta. Toisaalta myös mielenkiintoista nähdä, miten pitkällä syksy on Itämeren toisella puolella.

-O-

perjantai 17. lokakuuta 2014

Etunimiä maailmalta 27 - Slovenia

Suuri kiitos Slovenian Tilastokeskukselle mainiosta palvelusta, sain heiltä pyynnöstä vuoden 2013 suosituimpien nimien tiedot sekä liudan muita kiinnostavia linkkejä. Todella hienoa, sillä joistain maista on vaikeaa löytää tietoja. Mutta hienoa, että on avuliaita tilastokeskuksia.

Sloveniasta olen tykännyt maana jo vuosia ja nimetkin ovat tosi mukavia. Yleisesti voi sanoa, että kaikki suosituimmat nimet tällä hetkellä ovat lyhyitä ja napakoita, yhtä lukuun ottamatta yksi- tai kaksitavuisia. Näin ei kuitnkaan ole aina ollut. Lisää alla, tässä kuitenkin ensin suosituimmat vuonna 2013 syntyneille lapsille annetut nimet:

Pojat
  1. Luka     317
  2. Nik    267
  3. Jakob    244
  4. Filip    241
  5. Žan    212   
  6. Mark    197
  7. David    184
  8. Jaka    180
  9. Jan    175
  10. Žiga     169
  11. Anže    162 
  12. Maks    154
  13. Nejc    150
  14. Vid    150
  15. Lovro    145
  16. Aljaž     144
  17. Tim    138
  18. Matic    137
  19. Gal    116
  20. Maj    111 
  21. Patrik    111
Kiehtovaa näissä slovenialaisissa nimissä on sama kuin suomalaisissa - monista kansainvälisistä nimistä löytyy paljon omia sloveniankielisiä versioita, joita ei ole helppo arvata. Jakan arvaa tulleen Jakobista ja Matic on Matiaksen muunnelma, mutta nämä olivat jo vaikeampia:
  • Žan ja Anže = Kummatkin tulevat nimestä Johannes, Žan ranskan kielen kautta (Jean) ja Anže taas saksan (Hans).   
  • Aljaž = Etunimenä uusi, keksittiin muutama kymmenen vuotta sitten, jolloin až-päätteiset nimet olivat muutenkin muodissa - aikaisemmin nimeä on käytetty ainoastaan sukunimenä. Kalenterissa Aleksanderin rinnalla.
  • Žiga = Lyhennelmä saksalaisesta nimestä Siegmund.  
  • Nejc = Lyhennelmä nimestä Jernej eli Bartolomeus.
  • Vid = Erilaisia selityksiä. Todennäköisesti joko latinalaisesta nimestä Vitus (elämä) tai germaanisesta nimestä Wido. Kummatkin nimet ovat sekoittuneet jo aikoja sitten.  
  • Lovro = Lyhennelmä nimestä Lovrenc eli meidän Lauri. 
  • Gal = Latinalaisesta nimestä Gallus, joka merkitsee gallialaista. 
  • Maj = Nähdään Majan miehisenä versiona, mikä onkin harvinaista - yleensä miesten nimistä tehdään naisten nimiä, eikä päinvastoin.
Slovenian listoilta löytyy myös kansainvälisiä suosikkeja, kuten Luka ja Jakob, mutta muuten nimimuoti on omaleimaista, mikä on hyvin virkistävää. Top100:sta löytyy pääasiassa sloveniankielisiä nimiä, vain siellä täällä on kansainvälisiä (kuten Liam, Benjamin tai Leo). Yksi hienoimpia nimiä on Urh, joka om Ulrichin sloveniankielinen vastine.

Tytöt
  1. Sara    264
  2. Eva    259
  3. Lara    232
  4. Ema    230
  5. Ana    219
  6. Nika    208
  7. Julija    194
  8. Lana    190
  9. Zala    190
  10. Zoja    172
  11. Mia    165
  12. Ajda   164
  13. Ela    152
  14. Neža     152
  15. Hana    147
  16. Klara    126
  17. Brina    119
  18. Maša    113
  19. Kaja    112
  20. Lina    111
Tytöillä on enemmän kansainvälisiä ja tutunnäköisiä nimiä. Kuten monessa muussakin maassa, pojille valitaan perinteisiä nimiä ja tytöille uudempia ja muodikkaampia. Etymologisesti haastavia on paljon vähemmän kuin pojilla:
  • Lana = Todennäköisemmin lyhennelmä useasta nimestä (Alana, Svetlana, Jolanda jne.) kuin inspiraatio näyttelijä Lana Turnerilta. 
  • Zala = Lyhennelmä nimestä Rozalija.  
  • Ajda = Joko lyhennelmä nimestä Adelaida tai arabialaisesta nimestä Aida (josta myös Verdin ooppera). Sloveniaksi ajda tarkoittaa myös tattaria. 
  • Neža = Nimestä Agnes.
  • Brina = Söpö lyhennelmä nimestä Sabrina. Muistuttaa jotenkin suosittua nimeä Špela, joka on taas slovenialainen versio nimestä Elisabeth. 
 Ehdoton suosikkini Top100:ssa on Tinkara (sijalla 25), jonka on Tinan lempinimi.

Vanhoja nimiä - uusia nimiä

Slovenian tilastokeskuksen sivulta löytyi muitakin hyviä tietolähteitä.

Suosituimmat nimet, jotka alkoivat ilmestyä käyttöön vasta vuoden 1991 jälkeen:

Tian 803 Kiara 265
Mai 249 Tanaja 89
Žan Luka 132 Erin 81
Nej 96 Ronja 79
Tej 60 Adelisa 70
Tinej 57 Inaja 53
Eman 56 Rubi 52
Nai 52 Enya 31
Job 48 Mei 27
Davud 39 Amelie 26
Zal 34 Emily 26
Kimi 33 Altina 25
Timej 31 Inaya 24
Noah 30 Naya 23
Ajan 27 Robin 23
Lun 27 Suela 23
Mattia 27 Iman 22
Dion 26 Tayra 22
Ruj 26 Nicol 20
Žan Mark 26 Taida 20

Suurimmalle osaa nimistä on todella vaikeaa tai mahdotonta löytää selitystä - toisaalta eivät ne vielä kovin suosittuja olekaan (paitsi muutama ensimmäinen). Tian on Tihomirin lyhennelmä ja Kiara on tuttu Leijonakuningas-elokuvasta. Joukossa on kansainvälisiä nimiä, uusia muotinimiä, muiden Balkanin kielten mukaisia nimiä ja ties mitä. Itse tykkään nimistä Adelisa ja Timej.

Nimet joiden käyttö väheni tai loppui vuoden 1991 jälkeen:

Täällä onkin sitten ihan erilaisia nimiä - nimittäin niitä pitkiä, jotka eivät nykyään ole ollenkaan muodissa.

Miehillä mm.
  • Vilko
  • Radoslav
  • Radivoj
  • Dragoljub
  • Vekoslav
  • Jozo
  • Rajmund
  • Dragotin
  • Bogomil
  • Zmagoslav
Naisilta taas löytyy mm.
  • Hilda
  • Leopoldina
  • Božica  
  • Slava
  • Josefa
  • Angelca
  • Ladislava
  • Štefica 
  • Bosiljka
  • Ivka
Paljon perinteisiä slaavilaisia yhdistelmänimiä (esim. Dragoljub = kallis rakas), vanhoja (lempi)nimiä (jotka hyvinkin voisivat tulla muotiin) tai germaanisia nimiä (Leopoldina, Hilda).

Suosittuja nimiä vuosikymmenittäin:

Linkistä löytyvät kattavat luettelot suosituimmista nimistä 1930-luvusta alkaen ja myös yleisesti sitä ennen. Franz, Jožef, Anton, Ivan ja Janez olivat suosituimpia nimiä miehillä aina 1960-luvulle saakka (ja yhä koko populaatiossa), josta lähtien nimiin tuli enemmän vaihtelevuutta. Naisilla taas suosittuja olivat samoihin aikoihin perinteiset Marija, Frančiška, Ana, Jožefa ja Ivana - kolme nimistä on miesten nimien naispuolisia vastineita. Sekä miehillä että naisilla suosituimmat nimet ovat lyhentyneet vuosien saatossa.

Muitakin taulukkoja löytyy, esim. suosituimmista yhdysnimistä ja alueellisesta vaihtelusta. Vielä tarkempaa tietoa löytyy SI-STAT tiedostosta.

-O-

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tilkkupeitto Japaniin

Jes, ensimmäinen syksyn kolmesta tilkkupeitosta valmistui. Tämä peitto on pienelle vauvalle Japaniin ja halusinkin lähettää sen vielä tällä viikolla ennen loppukuun työmatkoja, sillä vauva syntyi jo syyskuussa. Ompelin siis aika ahkerasti eilen ja tänään.

Kuvien laatu on valitettavasti huono, koska käytössä on tällä hetkellä vain vanha kännykkäkamera. Oikeasti välit ovat hieman heleämmät.


Kankaat tässä peitossa ovat kahta lukuun ottamatta luomupuuvillaa. Norsut, puut ja keltainen geometrinen ovat Frieda Hainista Berliinistä. Keltaiset, harmaapohjaiset ja ruskeat kukat ovat taas Linotelta. Ruskeaa pallollista en muista tarkkaan, saattaa olla jommasta kummasta edellisestä tai Frau Tulpelta Berliinistä. Isot oranssit kukat ovat kirppikselta löytynyttä retrolakanaa ja pallot ruskealla pohjalla jotain Amy Butlerin kangasta.

Väritys on aika yksinkertainen ja syksyinen, toisaalta myös pirteä ja lapselle sopiva. Leikkasin tavallista isompia tilkkuja, koska isot kuviot tulevat niin parhaiten esiin. Tikkasin joka toisen rivin oikealta puolelta ylhäältä alas ja koko peiton reunoilta.


Nurjalla puolella on Finlaysonin Luotomuumi-kangasta. Ajattelin sen sopivan hyvin juuri Japaniin. Yllä ja alla on pari vuotta sitten kirppikseltä löytynyttä ruskeapohjaista kangasta turkoosein kuvioin. En sitten jaksanut kokeilla sitä sashiko-kirjontaa tällä kertaa, olisi mennyt ikuisuus peiton kanssa. Nurjalla puolella en tikannut kangasta kiinni vanuun, olen huomannut ettei se ole aina välttämätöntä, varsinkaan pienessä peitossa. Sen sijaan sain hyvän vinkin tikata saumat kiinni toisiinsa ja se olikin hyvä idea.


Peitto lähtee huomenna matkaan Tokioon. Toivottavasti on mieleinen - itse tykkään kovasti! Muistelen kaikkia kivoja sarjoja, joita katsoin silittäessä ja tilkkuja leikellessä. Nyt viimeksi tänään Ihmemiestä :-). 


-O-

P.s. Ai niin, ja peiton koko on 104 cm leveys ja 118 cm pituus. Tilkut ovat 12 cm * 12 cm ommeltuina (eli sentin saumavarat joka reunalle).

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Onni on... paavalinkukkia ikkunalaudalla

- ja vielä kaikki kukassa!


Aikaisemmin kaikki kukkani olivat yhdellä ikkunalaudalla (kun oli vain yksi iso huone). Mutta nyt kun on kolme huonetta, niin kukat voi jakaa kolmelle ikkunalaudalle. Paavalinkukat pääsivät makuuhuoneeseen, koska ne viihtyvät puolivarjossa.

Ja hyvin ovat viihtyneetkin, kukinta on jatkunut kuukausia. Sain ensimmäisen eli vaaleimman sinisen kesällä tuparilahjaksi kaverilta ja siinä on ollut runsain kukinta. Kaksi muuta minulla on ollut jo niin kauan, etten muista niiden alkuperää - paitsi että jompikumpi on puutarhamessuilta yli kymmenen vuotta sitten. Keskimmäinen liila on jonkinlainen mutaatio, siinä on kaksi kasvia kiinni toisissaan, eikä niitä voi erottaa. Myös kukan väri ja muoto ovat erikoiset: orvokin kaltainen ja kaksi sävyä samassa kukassa (vaalea ja tumma).

Tykkään siitä, että kaikki kolme kukkaa ovat erivärisiä. Ne sopivat mainiosti makuuhuoneen värimaailmaan ja ilahduttavat minua aina, kun menen nukkumaan tai muuten käyn makkarissa.

-O-

lauantai 11. lokakuuta 2014

Etunimiä maailmalta 26 - Liechtenstein

Liechtenstein on herttaisen pieni ruhtinaskunta, jossa on vähän reilut 37 000 asukasta - saman verran kuin Kajaanissa, Keravalla tai Kirkkonummella. Lapsiakaan ei synny vuodessa kovinkaan paljon; vuoden 2013 tilastot on kerätty 339 lapsen nimestä. Suomessa suosituimman etunimen saa vuodessa enemmän lapsia (vuonna 2013 ykkösnimet Emma ja Onni annettiin kummatkin yli neljällesadalle lapselle). Liechtensteinin suosituimman nimen saa taas 5-6 lasta. Ei siis ihme, että Liechtensteinin kärkinimet liikkuvat vuosittain tilastoissa ylös alas suuriakin loikkia.

Ottaen huomioon hyvin kapean otannan on kuitenkin hienoa, että Liechtensteinin tilastokeskus tekee perusteellista työtä. Kunnon tilastot löytyvät netistä vuodesta 1996 alkaen. Vuoden 2013 nimistä löytyy kunnon artikkeli sekä lyhyempi uutinen. Sieltä poimin suosituimmat vuonna 2013 syntyneille lapsille annetut nimet Liechtensteinissa sekä tein kymmenen vuoden vertailun:

Tytöt
  1. Alessia    5
  2. Valentina    4
  3. Alisa, Elena, Emily, Lia, Sara    3
  4. Amy, Annamaria/Anna-Maria, Eliana, Elif, Emma, Hana, Lili/Lilly, Lisa, Luana, Magdalena, Maria, Melina, Mia, Mila, Milena, Sina, Svenja, Victoria    2

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Leonie Leona Lillian Sophia Sara Sophia Lara Emma Anna Alessia
Giulia Sofia Vanessa Anna Julia Chiara Lea Laura Hanna Valentina
Lara Lea Ana Chiara Lea Hannah Alessia Sarah Laura Alisa
Michelle Anna Angelina Jana Anna Laura Giulia Sophia Lisa Elena
Alessia Julia Fiona Lisa Chiara Anna Hanna Alisha Emilia Emily
Isabel Lena Giulia Alessia Fiona Lena Alina Elena Julia Lia
Katharina Louisa Jana Alina Hanna Leonie Leona Letizia Leonie Sara
Nina Sara Joana Fiona Lara Lisa Lia Lea Lina
Sarah Tina Laura Lea Lena Mia Lina Mia

Amalia Alessia Lea Leana Luana Sara Mia Anna

Gina Christiana Lena Maria


Elina

Lisa Hannah Salome



Giulia

Mara Ladina Sarina



Jana

Sina Lara Selina



Lara


Melanie Sofja



Lena








Leonie








Sina








Yara


Kymmenen vuoden vertailu on hieman erilainen kuin yleensä, sillä vähäisen otannan vuoksi moni nimi on samalla sijalla. Sijatkaan eivät siksi ole vertailukelpoisia, koska samalla sijalla olevat ovat aakkojärjestyksessä. Otin jokaiselta vuodelta mukaan ne nimet, joita oli annettu vähintään kolme kappaletta ja siksi taulukon alaosa ei ole suora. Seurasin väreillä taulukon kuutta ensimmäistä nimeä, mikä ei ole tilastollisesti täysin oikein, mutta värit loppuivat kesken :-). Saman vuoden tilastot eri vuosikatsauksissa antoivat hieman erilaisia järjestyksiä nimille ja siksi käytin johdonmukaisesti aina kunkin vuoden vuosikatsausta vain yhdelle vuodelle. Liechtensteinin tilastokeskus yhdistää kaikki saman nimen erilaiset kirjoitustavat yhteen ja kymmenen vuoden tilastossa olen ottanut mukaan aina ensimmäisen kirjoitustavan.

Koska suosituimpia nimiä saa niin pieni määrä lapsia, on niistä mahdotonta tehdä kunnollisia yleistyksiä. Sen kuitenkin näkee, että nimet ovat sekoitus ympäristön kieliä ja kulttuureja (saksa, italia, retoromaani, ranska), myös muita nimiä löytyy (turkkilaisia, muita romaanisia kieliä, englanninkielisiä). Jotain voi kuitenkin sanoa. L-alkuiset nimet ovat suosiossa, kuten myös Saksassa: Leonie/Leona, Lena, Lea, Lisa, Lina, Leana, Luana, Lillian, Lara, Laura, Louisa, Lia, Letizia & Ladina. Kansainvälinen E-alkuisten nimien trendi ei näy lainkaan niin voimakkaasti: vain Emma, Emily/Emilia, Elena ja Elina löytyvät taulukosta. Saa nähdä, ovatko E-alkuiset ja M-alkuiset nimet seuraavaksi nousussa.

Eri listoilta löytyi seuraavia kiinnostavia nimiä:
Svenja = Nimen Sven naispuolinen vastine tai versio nimestä Swantje (joka tulee tulee saksan joutsenta merkistevästä sanasta).
Elif = Turkkilainen nimi, merkitsee kirjainta a.
Saphira = Safiiri, mutta myös lohikäärme Perillinen-kirjasarjassa.
Ladina = Voi olla toistaalta Ladislavan lyhennelmä, mutta tällä seudulla voi liittyä myös ladinin kieleen tai latinaan yleisesti.
Anouk = Annan versio, ranskalainen näyttelijä Anouk Aimée.
Malea = Useampi lähde ehdottaa havaijilaiseksi, mutta voi olla myös eri nimien yhdistelmä/lyhennelmä tai Marian tms. yleisen nimen muunnos. Kaunis nimi, sopisi Suomeenkin.
Muriel = Yksi omia lempinimiäni. Alun perin Irlannista, tarkoittaa loistavaa merta.
Sereina = Tyypillinen retoromaaninen nimi, voidaan kirjoittaa myös Seraina. Mahdollisesti versio nimestä Serena.
Enya = Irlantilaisen nimen Eithne englanninkielinen muoto. Tuttu laulaja Enyalta. Suomessa Enja kuulostaisi kauniilta.
Noelia = Kaunis naispuolinen vastine nimelle Noel.

Pojat
  1. Noah/Noa, Raphael/Rafael/Raffael    6
  2. Jonas    5
  3. Julian    4
  4. Adrian, Ben, Elias, Maximilian, Samuel, Timo    3
  5. Alessio, Amar, Benjamin, Elija/Elijah, Gian, Ian, Jan, Janis/Jannis, Joel, Liam, Loris, Luis, Malik, Max, Noel, Pascal, Sebastian, Yanis    2

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Luca Luca Raphael Nicola David Luca Alexander Leon Luca Noah
Aleksandar Alejandro Aleks Lukas Niklas Leon Leon Gabriel Jonas Raphael
Julian Elia Max Leo Rafael Nico Gabriel Luis Lukas Jonas
Noah Rafael Tim Luis Elias Alexander Raphael Lukas Manuel Julian
Adrian Joel Leon Elias Leo David Elia Noah Nico Adrian
David Laurin Manuel David Linus Elia Luca Raphael Noah Ben
Elias Manuel Mathias Michael Luca Fabio Ruben Alexander Aaron Elias
Simon Nico Michael Noah Luis Gabriel Andrin Ben Julian Maximilian
Tobias Samuel Noah Samuel Maximilian Michael Jonas Flori Livio Samuel
Fabio Yannick Dominic Tim Michael Samuel Matteo Manuel Luis Timo
Felix Ben Joel Adrian Noah Simon Simon Paul Rafael
Florian Leon Jonas Alexander Pascal Tim
Emil Ruben
Marco Mathias Luis Benjamin Simon Damian
Josef

Matthias Michael Nevio Fabio Alecsander Johannes
Julian

Nicolas
Nicolas Joel Dario Joshua
Leandro

Rafael
Robin Johannes Gabriel Lorenz
Simon



Sandro Maximilian Levin Noah





Sebastian Nevio Marco Orlando






Philipp Philipp Tobias






Simon






Poikien puolella on paljon tuttuja kansainvälisiä suosikkeja. Myös Liechtensteinin omat suosikit tulevat jotenkin selvemmin ilmi kuin tytöillä: Luca, Rafael, Leon, Nicola, Alexander ja Noah (sekä vähemmässä määrin Gabriel, David ja Jonas). Pojilla useampi nimi kuin tytöillä on annettu vähintään kolmelle lapselle. Se on tyypillistä myös monessa muussa maassa - pojilla ollaan perinteisempiä ja keskitytään tiettyihin nimiin kun taas tytöillä kokeillaan enemmän ja repertuaari on laajempi. Raamatun nimet dominoivat tälläkin listalla, muuten trendit ovat samoja kuin tytöillä eli nimiä löytyy tasaisesti eri kielistä ja kulttuureista.

Kiinnostavia nimiä viime vuosilta:
Loris, Laurin = Keskieurooppalaisia (saksankielisissä, ranskankielisissä ja italiankielissä maissa tuttuja) versioita meillä tutusta Laurista.
Amar = Merkitykset eri kielillä kaikki kauniita: sanskriitiksi kuolematon, arabiaksi kuu ja espanjaksi rakastamista. Suomessa tulee mieleen ensin sukkamerkki :-).
Levin = Saksalaisella aluella käsitetään Liebwinin (rakas ystävä) nykymuodoksi.
Silas = Tätä raamatun nimeä kuuleekin harvoin. Lyhennelmä nimestä Silvanus.
Nevio = Latinasta, tarkoittanut alunperin syntymämerkkiä. Voidaan tosin ymmärtää tulleen sanoista lumi tai uusi.
Orlando = Roland italiaksi. Tuttu ei vain näyttelijä Orlando Bloomilta, mutta myös floridalaisesta kaupungista, Orlando Furiososta ja Shakespearelta.
Tiziano = Titus italiaksi. Kaunis nimi italiaksi, suomeksi reipas.

-O-